Gazete Vatan Logo

El Kaide’nin Türkiye emiri ‘Ebu Hanzala’

Halis Bayancuk’un El Kaide terör örgütü ve çatışmalı bölgelerle irtibatlı grupların Türkiye emiri olduğunu belirten savcı, 22,5 yıla kadar hapis talep etti

El Kaide’nin Türkiye  emiri ‘Ebu Hanzala’

Sakarya’da, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk hakkında Diyarbakır’da yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, Halis Bayancuk’un ‘Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması talep edildi.

El Kaide terör örgütü ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı grupların Diyarbakır yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, 14 Ocak 2014 günü tutuklanan Halis Bayancuk’un örgütün ‘Türkiye emiri’ olduğu kaydedildi. Örgütün Diyarbakır yapılanmasında yer alan kişilerin çatışma bölgelerine gittiğini ifade eden savcı, DEAŞ terör örgütünün Diyarbakır emiri olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan N.T.’nin grup lideri olduğu Takva Eğitim ve Okuma Salonu’nda ise çatışma bölgesinde komutan olarak aktif görev alan 10 kişinin bulunduğunu kaydetti.

Bağlar’da 3 örgüt hücresi

Diyarbakır’da El Kaide terör örgütü ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı, radikal-tekfirci fikirlere sahip bir yapılanma olduğunu belirten savcı, Bayancuk’un yapılanmada üst düzey sorumlu olduğunu kaydetti. Savcı, bu kişilerin kendilerine taban oluşturmak için; Bağlar ilçesinde 3 farklı yerde ders verdiğini belirtti. Savcı, şu tespitlerde bulundu: Derslerde terör örgütü eylemleri videoları izlenmekte ve CD’leri ücretsiz dağıtılmaktadır. Savaş konulu tahrik edici sözler ile cihat ve şehadet kavramları yoğun şekilde işlenmekte, cımbızlanmış ayet ve hadisler içeren kitaplar ücretsiz dağıtılmaktadır. Bu kişilerin, dini bilgisi az olan genç kesimin bu propagandalar sonucu terör örgütü saflarına katılmasına sebep oldukları ve çatışma bölgelerine gönderdiklerine dair bilgiler alınmıştır.

Haberin Devamı

‘Cihada gönderelim masraflar bizden!’
El Kaide Diyarbakır yapılanmasında faaliyet yürüttüğünü söyleyen gizli tanık Tipi şunları anlattı: El Kaide gruplarındaki kişiler, birçok kişiyi çatışmalara katılmak üzere Suriye’ye gönderdi. Cihada gitmeyenleri müşrik olarak adlandırıyorlar, cihada gitmek isteyenlere ise ‘Sizi cihada gönderelim, bütün masraflar bize aittir’ diyorlardı. Gruba ders veren H.B., ‘Yakın zamanda, şartlar müsait olduğunda Türkiye’de de mücahitlere ihtiyaç olacaktır’ diyordu. İstanbul’daki El Kaide terör örgütünün Türkiye sorumlusu Halis Bayancuk, zaman zaman gelip ders verirdi.

Haberin Devamı