Gazete Vatan Logo

Yüzde 6.5’lik FDF düşürülecek mi?

Başbakan Erdoğan önceki akşam CNN Türk’te katıldığı programda halen GSMH’nin yüzde 6.5’i olarak uygulanan faiz dışı fazla hedefinin inebileceğinin sinyalini verdi

Ekonomİden Sorumlu Koordinatör Bakan Nazım Ekren, 2008 yılında da gayri safi milli hasılanın yüzde 6.5’i oranında faiz dışı fazla hedefine sadık kalacaklarını belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam CNN Türk’te katıldığı programda 2008 yılından itibaren halen yüzde 6.5 olarak uygulanan faiz dışı fazla hedefinin düşürülebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan bu konuda net bir rakam vermezken terörle mücadelenin sadece askeri değil ekonomik anlamda da sürdürüleceğini, bu yüzden işsizliğin had safhaya çıktığı Güneydoğu’da kamu yatırımlarına ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Kamu yatırımlarının önünün açılabilmesi için de FDF gibi bazı kısıtların bir miktar hafifletilebileceğini söyledi.

Faiz dışı fazla halen GSMH’nin yüzde 6.5’i olarak uygulanıyor. 2008 yılı GSMH hedefi yaklaşık 660 milyar YTL olacak. Buna göre FDF’de şayet 0.5’lik bir indirim söz konusu olursa kamunun eline, kullanabileceği 3.3 milyar YTL’lik bir kaynak geçecek. Şayet FDF yüzde 5.5 olarak uygulanırsa yatırımlara aktarılabilecek kaynak miktarı 6.6 milyar YTL’yi bulacak.

CHP de seçim öncesi beyanlarında FDF’nin yüzde 4’e çekilmesine dayanan bir ekonomik reform paketi ortaya koymuştu. CHP yüzde 4’e çekilen FDF sayesinde 18.5 milyar YTL’lik bir kaynak yaratılabileceğini öngörmüştü.

FDF’nin yüzde 6.5 olması IMF tarafından “Olmazsa olmaz” kurallardan biri olarak gösteriliyor. Ancak IMF ile stand-by’ın 2008 yılı Mayıs ayı itibarıyla bitecek olması yüzde 6.5’lik FDF’de bir esneklik yaratılmasını kolaylaştıracak unsur olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı