Gazete Vatan Logo

Yok deve!

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatların, yasalara ve hayvan haklarına aykırı olduğunu öne sürerek deve güreşlerinin iptali için İzmir İdare Mahkemesi’ne dava açması, bu kültürü yaşatmak isteyenlerin tepkisine neden oldu.

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Selçuk Temsilcisi Muammer Kale, Anadolu’da yüzlerce yıldır süren deve güreşi geleneğinin Çanakkale’den Antalya’ya kadar olan bölgede binlerce kişinin ilgisini çektiğini belirtti. Kale, “Türkiye’de 2 bin civarında deve var. Güreşlerin kaldırılması, yok edilmesi develerin de yok olması anlamına gelir. O zaman insanlar güreş olmayınca da deveyi en hızlı yoldan sucuğa dönüştürür. Bunun olması mı doğru yoksa bu kültürün devam etmesi mi” dedi.

Kale, şöyle konuştu:

“Bu organizasyonlar olmadığı sürece devecilik, deve kültürü Türkiye’de tükenir. Deve, Türkiye’den yok olur gider. Develerin varlığının devam etmesi mi yoksa devenin, devecilik kültürünün yok olması mı? Deve güreşlerinde yörük kültürü var, el sanatları, müzik, yemek birçok farklı şey var. Bu sadece bir canlı hayvanın var olması demek değil. Her hafta 30-40 bin kişi bu işlerle haşır neşir, en az 120 bin kişi deve güreşlerini konuşuyor. Bu kültürden insanları mahrum mu edelim?”