Gazete Vatan Logo

Yılda 4 denetim sıfır tolerans

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın talimatı ile maden denetim kuralları yeniden belirlendi. Madenler risklerine göre kırmızı, sarı ve mavi olarak 3’e ayrıldı. Kaza riski en yüksek kırmızı gruptaki madenler yılda 1 kez değil 3 ayda bir denetlenecek

Yılda 4 denetim  sıfır tolerans

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bakan Albayrak’ın talimatı ile maden denetimlerini sil baştan ele aldı. Maden ocaklarını işletme güvenliği açısından risk içeriğine göre 3’e ayıran Bakanlık, sık sık yürek burkan kaza haberleri ile gündeme gelen riskli yeraltı kömür madenlerini ‘kırmızı’ gruba aldı, denetim sıklığını yılda 1’den 4’e çıkardı. Böylece, her 3 ayda 1 denetlenecek madenlerde, en ufak riskin anında tespiti ve önlem alınması sağlanmış olacak.

Risk azalacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “İşletme güvenliği sağlanamamış madencilik faaliyetlerine sıfır tolerans” sloganı ile duyurduğu madencilikte yeni modelin ilk güvenlik uygulaması başladı. Bakanlığa bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, madenleri işletme güvenliği açısından barındırdığı tehlike büyüklüklerine göre sınıflara ayırdı. MİGEM, yılda en az 1 kez denetlenmesi gereken madenleri risk büyüklüklerine göre “Yılda 1, 2 ve 4 kez” denetlemeye başladı.

‘Maden Sahalarında Risk Yönetimi’ adı ile başlatılan uygulamada maden sahaları ‘Mavi’, ‘Sarı’ ve ‘Kırmızı’ olmak üzere 3 gruba ayrıldı. İşletme güvenliği açısından en riskli görülen madenlerin bulunduğu kırmızı gruptaki maden ocaklarının yılda en az 1 olan denetim sıklığı, 3 ayda 1’e çıkarıldı. Sarı grup 6 ayda 1, Mavi grup da yılda 1 kez denetime tabi tutulacak. Edinilen bilgiye göre, uygulamanın hedefinde, özellikle kazalarla gündeme gelen maden ocakları çok daha sık ve uzun süreli periyotlarla denetlenerek, eksik ve risklerin anında tespit edilmesiyle gereken önlemlerin alınması var. Tüm yeraltı kömür ve yılda 100 bin tondan fazla üretim yapan yeraltı metal maden ocakları 3 ayda 1 denetlenecek.

Haberin Devamı

Kırmızı grupta 343 maden ve ocak var
Yılda 500 bin tondan fazla üretim yapan açık kömür ve metalik maden ocakları ile İscehisar bölgesi mermer ocakları ve İstanbul Cebeci bölgesi agrega ocakları da yılda 4 kez denetlenecek kırmızı grup içinde yer aldı. Kırmızıdan sonra en fazla denetlenecek grup sarı olurken, bu grubun yılda 2 kez denetlenmesine karar verildi. Üretimi yılda 100 bin tondan az olan yeraltı metal ile üretimi 500 bin tondan az olan açık ocaklar bu sınıfta yer aldı. Üretimi 100 bin tondan az olan açık ocaklar mavi grupta yer alacak ve yılda 1 kez denetlenecek. Kum ve çakıl grubu ocaklardan yılda 500 bin tondan fazla üretim yapanlar mavi, az üretim yapanlar sarıda yer alacak.
134 yeraltı kömür, 139 açık ve yeraltı metalik maden, 70 açık ocak olmak üzere toplam 343 saha kırmızı grupta yer alıyor.

Haberin Devamı