Gazete Vatan Logo

Yerli üretim tencere ve tavayla Tefal’i geçti

1993’te Türkiye pazarına giren Fransız Tefal’in ilk personeli olan, 8 yıl şirketin üst düzey yöneticiliğini yapan Semih Şeftali, 2002’de kendi şirketi Esse’yi kurdu. 153 mağazaya ulaşan Esse, yıllık 1 milyon adedi bulan tencere ve tava satışıyla Tefal’i geride bıraktı.

Yerli üretim tencere ve tavayla Tefal’i geçti

1993 yılında Türkiye pazarına giren Fransız Tefal’in ilk personeli olan, 8 yıl şirkette çalışan Semih Şeftali, 2002 yılında kendi şirketi Esse’yi kurdu. Kendisinin ve eşinin isminin baş harfinden esinlenen ve Latince S harfinin okunuşu olan Esse ile bugüne gelindiğinde 153 mağazaya ulaşan Şeftali, yıllık 1 milyon tencere tava satışıyla da Türkiye’de kuruluşunu yaptığı Tefal’i geçti. Bu yıl 240 milyon TL ciro hedefleyen Esse’nin cirosunda tencere ve tavaların payı da yüzde 33 oldu.

Cironun yüzde 33’ü

Esse’nin Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali, bu kadar hızlı büyüyeceklerini düşünmediğini söyledi. Tefal’in Türkiye’deki ilk personeli olduğunu, her işi yaptığını hatırlatan Şeftali, “Tefal dünya lideri bir şirket. Biz seramik ve granit ürünleri çok iyi sattık ve teflon satışları düştü. Dolayısıyla Tefal’i geçtik. Ciroda tencere ve tavanın payı yüzde 33. Fabrikamız yok ama yerli üretim yaptırarak bu başarıyı sağladık. Bu işe başladığımızda ürünlerin yüzde 95’i ithaldi. Şimdi üçte ikisinden fazlası yerli. Tasarlıyoruz, ürettiriyoruz, satıyoruz “ diye konuştu. Kendi markaları olan Essenso, Essehome, Essensa, Jus, Hazel&Maya, Désir, Woodberry ve Spartan’a ait ürünlerin çok büyük çoğunluğunun Türkiye’de ürettirdiklerini belirten Şeftali, “Tava-tencere grubunda Türkiye’nin hemen hemen tüm imalatçılarıyla zaten çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

900 kişiye istihdam

Son dönemde ekonomik ve siyasal şartlarda öngördüklerinden farklı bir senaryo olmasına rağmen planlarını değiştirmediklerini belirten Şeftali, “Yılı 160’tan fazla mağaza büyüklüğüne erişerek kapatacağız. Türkiye’de perakende çok hızlı büyüyor. Biz de o hızlı büyümeye öncülük ediyoruz. Mağaza sayısında sektörümüzde birinciyiz. İstihdam sayımız ise yıl sonunda 900’e ulaşacak” diye konuştu.

Akmerkez Van’ın gerisinde kaldı

MAĞAZALARIN satışı hakkında bilgi veren Semih Şeftali, Suriye’deki savaş nedeniyle Antakya ve Gaziantep gibi illerde işlerin yavaşladığını söyledi. İstinyePark ve Cevahir AVM’nin Ortadoğulu ve Azeri turistler tarafından ihya edildiğini kaydeden Şeftali, şöyle konuştu: “Van’daki mağaza çok iyi iş yapıyor. Yıllık cirosu 1 milyon TL’yi geçiyor. Ayvalık mağazası Kanyon mağazasından fazla satış yapıyor. Edremit, Bodrum, Didim çok iyi iş yapılan yerler... En iyi mağazalar ise İstinyePark ve Cevahir’dekiler.”

Haberin Devamı

Kurban kavurmasına özel tava

Semih Şeftali; desen tasarımcısı, grafik tasarım ve endüstriyel ürün tasarımcılarından oluşan ‘House of Esse’ adını verdikleri bir tasarım ekipleri olduğunu söyledi. Şeftali, ekibin son ürününün Kurban Bayramı için hazırlanan özel kavurma tavası olduğunu söyledi.

147 yemeği uzaktan pişirecek

MUTFAK ürünlerinde dünyanın en önemli markalarından biri olan KitchenAid’in çok ses getirmesi beklenen yeni ürünü Cook Processor dünyayla aynı anda Esse mağazalarında da satışa sunuldu. iPhone, iPad ve Android telefonlarda kullanılabilecek bir aplikasyon rehberliğinde kullanılabilen Cook Processor ile tek bir tuş ile usta bir şefin yaptığı yemeklerin lezzetinde yemekler yapılabiliyor. Gelecek hafta belirli Esse mağazalarında satışa sunulacak olan Cook Processor’un fiyatı 1.500 euro civarında olacak. İlk etapta 80 adet ürün satışa çıkarken Semih Şeftali, 2 yıl sonra bu ürünün binlerle ifade edilecek adetlerde satılacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı