Gazete Vatan Logo

Yatırımcıyı koruyup, fonları açacak

Gayrimenkul sektöründe finansal enstürman çeşitliliği sağlamak amacıyla başlayan ‘gayrimenkul sertifikası’ için yeni düzenlemeler yapıldı.

Yatırımcıyı koruyup, fonları açacak

Geçtiğimiz Mart ayında ilk sertifika Park Mavera 3 projesiyle ihraç edilmişti. Pay başına 42.5 liradan ihraç edilen sertifikanın fiyatı sert düşünce, sertifika piyasasının ‘sığ’ kaldığı eleştirileri yapılmıştı. Talepleri dikkate alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gayrimenkul sertifikaları tebliğinde değişiklikler yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler, yatırımcıya yeni koruma zırhı getirirken, halka arz yapan firmaya sağlanacak nakit kaynağının daha fazla akmasına izin veriyor. ‘

Aynı kalitede olacak

Yeni tebliğdeki değişiklikler şöyle:

- Asli edim tanımınına ‘kat mülkiyeti’ ibaresi eklendi.

- İhraççıya doğrudan aktarılacak fon oranı yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltildi. Kalan yüzde 65 inşaat ilerleme raporlarında belirlenen oranlar ölçüsünde ve geriye kalan yüzde 10 tüm edimler ifa edildikten sonra ihraççıya aktarılabilecek. Bu değişiklikle, ihraç yapan firmaya daha çok fon aktarımının önü açılmış oldu.

- Tebliğ ile projelerde sertifikaya konu edilen birimlerle sertifika dışında bırakılan birimlerin aynı kalitede inşa edilme zorunluluğu getirildi.

Haberin Devamı

- İhraçlarda artık izahnamede belirtilmesi kaydıyla fiyat istikrarını sağlayıcı işlemlerde bulunulabilecek.

- Evlerin teslimi, proje tarihinden 10 iş günü önceyken, bu süre kaldırılarak, firmanın insiyatifine bırakıldı.