Gazete Vatan Logo

Ucuz Azeri gazı için imzalar atıldı!

Şahdeniz Konsorsiyumu Azerbaycan’daki Şahdeniz II sahasında yatırımın başlaması için nihai anlaşmayı imzaladı. Anlaşma ile Hazar doğalgazının 2019 yılında Avrupa’ya ulaştırılması planlanıyor. Toplam 28 milyar dolarlık yatırım kararı ile bölgede üretime başlanacak ve Güney Kafkas Boru Hattı’nın genişletilmesi çalışmalarına başlanacak. Anlaşma ile Türkiye üzerinden geçecek olan Trans- Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya’ya uzanan Trans- Adriyatik Boru Hattı (TAP) ın da inşasına başlanacak. Türkiye’ye ilk gaz akışı 2018’de başlayacak hemen ardından Avrupa’ya aktarım süreci başlayacak.

Türkiye’nin payı artıyor

Anlaşma için Bakü’de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Trans Anadolu Dogalgaz Boru Hattı Projesi’ndeki (TANAP) hissesini artırmaya karar verdiğini açıkladı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Şahdeniz 2” nihai yatırım kararı imza törenine katılan Yıldız, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantı vesilesiyle Bulgaristan ve Arnavutluk başbakanlarıyla, Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Oettinger, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve British Petroleum (BP) yetkilileri ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Yıldız, Türkiye’nin enerji ihtiyacının zamanında karşılanabilmesi için bu projelerdeki iş birliğini sürdüreceklerini bildirdi. Konsorsiyum ortaklarıyla Türkiye’nin TANAP projesindeki hisselerinin artırılması yönünde de

görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, “TANAP’daki hisse oranımızı yüzde 30’a çıkarma kararı aldık. Bunu ortaklarımızla da konuştuk. Bundan sonra daha güzel gelişmeler de yaşanabilir. Önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Çinliler Ortadoğu’da enerji turuna çıkıyor

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, Ortadoğu’da etkinliğini artırmaya çalışıyor Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, bir haftadan fazla sürmesi beklenen Ortadoğu ve Kuzey Afrika seyahatinde Filistin, İsrail, Cezayir, Fas ve Suudi Arabistan’da resmi temaslarda bulunacak. Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Ye Çing, “Ortadoğu’yu Çin için önemli kılan sebeplerin başında enerji geliyor” derken, “Ortadoğu, halen ülke için vazgeçilemez bir enerji kaynağı konumunda” ifadelerini kullanıyor. Çin’in petrol tüketimi geçen yıl yüzde 5 artarak günlük 10 milyon varile yükselmiş durumda. Enerjisinin büyük bölümünü kömürden karşılayan ülke bu anlamda lider konumda. Çin Arazi ve Kaynaklar Bakanlığı, ülkenin yıllık enerji tüketiminin gelecek 20 yılda ortalama yüzde 4,5 büyüyeceğini tahmin ediyor ve kömür talebinin 82,6 milyar ton, petrolün 12 milyar ton, doğalgaz talebinin ise 5,8 trilyon metreküpe ulaşacağı tahmininde bulunuyor.

Haberin Devamı