Gazete Vatan Logo

Turkcell Vakfı ile topluma yatırım

Her yıl gelirinin yüzde 1’ini sosyal sorumluluk projelerine ayıran Turkcell, bu alandaki tüm faaliyetlerini Turkcell Vakfı çatısı altında topluyor. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça “Dezavantajlı kitlelere ve topluma yatırım ilk önceliğimiz” dedi.

Turkcell Vakfı ile topluma yatırım

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerini ‘Türkiye’nin geleceğine değer katması’, ‘fırsat eşitliği yaratması’ ve ‘sürdürülebilir’ olması kriterlerine göre belirleyen Turkcell, yaptığı son genel kurulda Turkcell Vakfı’nı kurma kararını açıkladı. Turkcell’in bundan sonra tüm sosyal sorumluluk alanındaki işlerini bu vakıf çatısı altında yürüteceğini söyleyen Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Gelirimizin yüzde 1’ini topluma katkı projelerine ayırdık. Bu kârımızında ortalama yüzde 10’una yani yaklaşık 200 milyon liralık bir rakama karşılık geliyor” dedi.

Dezavantajlı kitlelere ve topluma yatırım yapmayı en önemli öncelikleri olarak gördüklerini belirten Akça, halen pek çok alanda sayısız proje yürüttüklerini söyledi.

Akça, Turkcell’in yürüttüğü projelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Engelsiz Eğitim Programı ile özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamayı amaçladık. Engelli öğrencilerin eğitim ve istihdamına destek sunuyoruz.

Haberin Devamı

3 yılda 40 ildeki 80 okulda 10 binden fazla öğrenci hedeflendi. Toplam 84 okul ve 45 ile ulaşıldı ve hedeflenen rakamın üzerine çıktık.

İstihdama katkı

47 Özel Eğitim Merkezi’ndeki meslek atölyelerinde hafif zihinsel engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanıyor. 16 görme engelli okulundaki teknoloji sınıfı ve sağladığımız 2 bin Braille baskılı kitap ile öğrencilere eğitim ve istihdam imkanı sunuyoruz. 20 işitme engelli okulunda da bilgisayar sınıfları ve atölyeler kuruluyor.

Beyin felçli çocuklar (Selebral Palsi) için Ankara’da Gökkuşağı İlkokulu’na öğrencilerin fiziksel gelişimleri destekleniyor, ihtiyaçları olan tüm ekipmanlar kendirlerine sunuluyor. Gökkuşağı ilkokulu kaynaştırma eğitim-öğretim yapan tek ve model bir okul. 2020’ye kadar 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.

5 yıl önce ‘Geleceği Yazanlar’ ile ülkemizin bilişim sektöründeki potansiyelini harekete geçirdik.

2017’de ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ ile projemizi yeni bir aşamaya taşıdık. Turkcell, TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile kadınları yazılım ve mobil uygulama geliştirmede, istihdam ve girişimciliği artırmayı amaçladık. 18 ilden 1.359 kadınla yola çıktık. Online ve yüz yüze eğitimler verdik. Proje geliştirme sürecine hak kazanan 664 kadından başarılı olan 100 kadın Turkcell bünyesinde istihdam edildi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde başarılı projeleri Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda fonlamaya açarak kadınların girişimcilikle ilgili hayallerini gerçekleştireceğiz. “

‘Geleceğin Einsteinları’na Turkcell sahip çıkacak
Zeka Küpü Projesi, Turkcell’in en dikkat çeken projelerinden. Amacı, üstün yetenekli öğrencileri teknolojiyle tanıştırmak, bu alanda meraklarını celbetmek ve yeteneklerini erken safhalarda keşfedip geliştirmek. Okullarda akıllı tahta, 3D yazıcı, bilgisayar ve robotik ve elektronik malzemeden oluşan Zeka Küpü sınıfı oluşturuldu ve yüz yüze eğitim verildi. Robotik ve kodlama alanında katıldıkları organizasyonlarda üstün başarı gösteren Mardin Midyat Sivrice Ortaokulu, Gökçeada Rum Ortaokulu ve Kocaeli TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’ne özel sınıf ve eğitim programı organize edildi. 2 yılda 18 ilde 22 okula teknoloji sınıfı kuruldu, 500’den fazla öğrenci ve öğretmene
850 saat eğitim verildi. 2020’ye kadar sadece genel amaçlı teknoloji sınıflarını değil; uzay, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik zenginleştirilmiş eğitim ve donanımların sağlanması hedefleniyor. Hedef 30 bin kişiye ulaşmak.
2000 yılında Kardelenler Projesi ile fırsat eşitliği anlamında Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projesini gerçekleştiren Turkcell, okul renovasyon projeleri ile de dikkat çekiyor. Turkcell bugüne kadar Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 2015’te açılan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi için teknoloji sınıfı oluşturdu.
İTÜ İle ortak enstİtü
Ahmet Akça İTÜ ile Turkcell Teknoloji Enstitüsü’nü kurmak üzere görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ahmet Akça “Anlaşma sağlanması halinde enstitüyü yeni akademik yıla yetiştirmek istiyoruz. Enstitünün yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olması planlanıyor. Amacımız Türkiye’de teknoloji laboratuvarı oluşturmak” diye konuştu.

Haberin Devamı