Gazete Vatan Logo

Tekfen'den enerji, liman ve gayrimenkule yatırım

Tekfen halka arz gelirini enerji, liman ve gayrimenkule yatıracak

Yarından itibaren talep toplamaya başlayacak olan Tekfen Holding, hisselerinin yüzde 34.5’ini satarak 387 milyon YTL gelir hedefliyor. Elde edilecek gelir enerji, liman ve emlak sektöründe değerlendirilecek

Tekfen Holding’in, İş Yatırım Menkul Değerler liderliğindeki konsorsiyum tarafından yapılacak halka arzı 14 Kasım Çarşamba (yarın) günü başlayıp, 16 Kasım Cuma günü sona erecek. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yapılan açıklamada, bir payın satış fiyatının 4.70-5.80 YTL aralığında olacağı kaydedildi. Tekfen Holding’in sermayesinin 230 milyon YTL’den 296.78 milyon YTL’ye artırılması yoluyla ihraç edilecek hisselerin halka arzında açıklanan fiyat aralığına göre holdingin piyasa değeri 1.2 ile 1.4 milyar dolar arasında oluşacak. Hisselerinin ek satış hakkıyla birlikte yüzde 34.5 oranındaki hissenin halka arzından 313.8 milyon YTL ile 387.3 milyon YTL arasında bir gelir hedefleniyor.

Tekfen Holding, elde edeceği gelirin önemli bir kısmını yatırıma yönlendirmeyi planlıyor. Ceyhan’da yeni kurulacak bir rafineride yüzde 10 pay sahibi olmayı planlıyor. Yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineri yatırımının 4 milyar dolar dolayında olacağı tahmin ediliyor. Tekfen Holding CEO’su Erhan Öner, Reuters ile yaptığı söyleşide, enerji sektöründeki olası yatırımlarının müteahhitliğini yaptıkları işlerden birinde olabileceğini belirterek, şunları söylemişti: “Rafineriyi yaparsak azınlık hisse sahibi de olabiliriz, ama enerji santrali kurmak ya da dağıtım yapmak gibi bir projemiz yok. Nükleer enerjide de yatırımcı olmayız, ancak müteahhit olarak projede yer alabiliriz.”

Konut ve ticari emlak

Öte yandan, Tekfen Holding, Toros Tarım’ın Ceyhan ve Samsun liman terminallerinin geliştirilmesi için toplam 273 milyon dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını belirtti. Grubun diğer bir ana faaliyet alanı olan emlak geliştirmede, Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Ekim ayı başında New York merkezli varlık yönetimi şirketi Och-Ziff (OZ) ile ortaklık anlaşması imzaladı. Ortaklığın ardından Tekfen, emlak projelerini yeni kurulacak Tekfen-OZ Emlak Geliştirme çatısı altında sürdürecek ve İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin diğer büyük şehirlerinde de konut ve ticari gayrimenkul projeleri geliştirecek.

Tekfen-OZ Emlak Geliştirme’de Tekfen’in payı yüzde 17 olacak; ancak, her proje özelinde karar verme hakkına sahip olarak Tekfen hissesini toplamda yüzde 26’ya kadar yükseltebilecek. 400 milyon dolarlık finansman sağlayacak şirketin gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştürülerek halka açılması da planlanıyor.

Hisselerin yüzde 70’i yabancıya satılacak

Tekfen Holding’in halka arz edilecek hisselerinin yüzde 30’u yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 0.5’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 69.5’i ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Tekfen Holding’in halka arzında, sermaye artırımı ve ortak satış yöntemleri birlikte kullanılacak. Halka arzda yatırımcılar likit fonları, döviz ve Devlet İç Borçlanma Senetleri’ni teminat göstererek talepte bulunabilecekler. Ayrıca arza katılacak yatırımcılar, talep sırasında belirtmeleri koşuluyla, halka arzın tavan fiyatı ile nihai fiyat arasında oluşabilecek iade tutarı kadar pay artırım talebinde bulunabilecekler. Tekfen Holding’in halka arz sonrası piyasa değerinin 1.395 milyon YTL ile 1.721 milyon YTL arasında olması bekleniyor.

Haberin Devamı