Gazete Vatan Logo

TAV halka açılmaya hazırlanıyor

Yüzde 10 büyüme hedefleyen TAV, yeni arzlara hazırlanıyor

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, bu yıl konsolide gelirlerini yüzde 10-12 büyütmek istediklerini belirterek “Gelecek 5 yılda 2-3 şirketimizin halka arzı olabilir. Havaş’ı kısa-orta vadede halka arz etmeyi planlıyoruz” dedi



TAV Havalimanları Holding, 2010 yılında yolcu sayısını yüzde 10, konsolide gelirlerini ise yüzde 10-12 büyütmeyi hedeflerken, orta vadede bünyesindeki 2-3 şirketin halka arzını gerçekleştirmeyi amaçlıyor. TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, “Portföyümüzdeki 10 havalimanında yolcu sayısında Ocak-Şubat döneminde yüzde 18 artış sağladık. Yolcu sayısını 2010’da minimum yüzde 10 artmasını beklediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Gelirlerimizin yüzde 10-12 artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

TAV, portföyünde bulunan 3 kıtadaki havalimanlarında geçen yıl 42 milyon yolcuya hizmet verdi. Şener, Atatürk Havalimanı’nda bu yıl yolcu sayısındaki büyümenin çift haneli olmasını beklediklerini ifade etti.

Makedonya’daki faaliyetlerinin 1 Mart’ta başladığını hatırlatan Şener, “Gelecek yıl Makedonya’da open skies (açık semalar) anlaşması devreye girecek. Makedonya’da 2011 yılında çift haneli büyüme bekliyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın trafik rakamlarındaki büyüme, bizim için bir tehdit oluşturmuyor. Sabiha Gökçen düşük maliyetli uçuşlar için kurulmuş bir havaalanı. Bizim yolcumuzu almıyorlar. Bunu rakamlarımızda görüyoruz” diye konuştu.

Dışarıda büyüme sürecek

Havaş ile Letonya’nın Riga kentindeki Northern Hub Service’in (NHS) yüzde 50 hissesini satın almak için görüşmelere başladıklarını hatırlatan Şener, “Başarılı olursak Northern Hub ile sadece Riga’da değil, Vilnius ve Helsinki’de yer hizmetleri konusunda çalışmayı planlıyoruz” dedi. Şener, Riga’da son olarak yeni terminal inşası için Air Baltic ile iş ortaklığı kurma konusunda görüşmeler yürüttüklerini söyledi. Maldivler’deki Male havalimanı için ön yeterlilik aldıklarını hatırlatan Şener, Hint ve Avrupalı şirketlerden ortaklık teklifleri geldiğini söyledi.

Suudi Arabistan’da Medine havalimanı ihalesine ortak teklif verdikleri Al Rajhi ile yeni ihalelere girebileceklerini söyleyen Şener, “Suudi Arabistan’da 5 yıl içinde 5-10 havaalanı ihalesine birlikte girebiliriz. Bölgeyi çok iyi biliyoruz. Küçük havaalanları ile birlikte 20’yi bulabilir” şeklinde konuştu.

Yeni iş modelleri konusunda da açıklamalarda bulunan Şener, şöyle devam etti:

“Havaalanı işinin her tarafında olacağız. Ölçek ekonomisi sağlamak için hizmet şirketleri kurduk. Geçmişte sadece kendi havaalanlarımızda faaliyet gösterdiler. Yeni iş modelimizle yeni havalimanları operasyonlarına, yer hizmetleri, IT gibi alanlarda kendi hizmet şirketlerimizle gireceğiz.”

Şener, AB ve Türkiye’nin açık semalar anlaşmasına benzer bir şekilde “horizontal agreement” hazırladığını söylerken, “Havacılık pazarı bu anlaşmanın devreye girmesi durumunda sıçrama kaydeder” dedi.



Duty Free sInIrlamasI kalkmalI


Sanİ Şener, TAV çatısı altındaki şirketlerin halka arzına sıcak baktıklarını söyledi. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek 5 yılda 2-3 şirketimizin halka arzı olabilir. Tüm şirketlerimizde ortaklık tabanını genişletmek istiyoruz. Halka arzlarla da olabilir başka türlü de olabilir. Havaş’ı kısa veya orta vadede halka arz etmeyi planlıyoruz... TAV Tunisie’de de olabilir.” Duty free satışlarına getirilen sınırlamaların bu yıl duty free gelirlerini olumsuz etkilemesini beklemediğini söyleyen Şener, “Sınırlamalardan memnun değiliz. 2009’un son çeyreğinde duty free gelirimiz yüzde 2 düştü. Ancak dünyanın sonu değil. Pazarlama çalışmalarımızı hızlandırdık. Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduk. Sınırlamanın kaldırılacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı