Gazete Vatan Logo

Şantaja rest

Avrupa’yı borcunu ödememekle tehdit edip, ölümü gösterip sıtmaya razı eden Yunanistan bu kez faka bastı. ECB ani kararla fonlama karşılığında Yunan tahvillerinin takasını kabul etmedi. Komşu’da deprem oldu

Yunanistan Başbakan’ı Alexis Tsipras’ın Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı şantajlar ters tepti. Genel seçim öncesinde AB ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 315 milyar euroluk borcu ödemeyeceklerini vaadeden ancak tepkiler karşısında yumuşamak zorunda kalan Tsipras, adeta ters köşe oldu. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in İngiltere, Fransa ve Brüksel’deki olumlu geçen görüşmeleri bir anda tersine döndü.

Milyarca euroluk borcu için AB’ye tahvil takası önerisinde bulunan Yunanistan, son anda veto yedi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) fonlama karşılığında Yunan tahvillerini kabul etme uygulamasını ani bir kararla iptal etti. ECB karara gerekçe olarak, yardım programına ilişkin belirsizliği gösterdi.

Atina Borsası çöktü

Karar sonrasında Komşu’da deprem yaşandı. ECB’nin sert bir tutum izleyerek kreditörleriyle daha iyi koşullar üzerinde anlaşma çabası içinde olan Yunanistan’ı zor durumda bırakmasının ardından Atina Borsası, yüzde 9.3 geriledi. Euro dolar karşısında 1.1347 seviyesine indi.

Acil para gerekiyor

Haberin Devamı

Ülke bankalarını finanse etme yükünü Yunanistan Merkez Bankası’nın üzerine yıkan bu veto, yeni bir reform anlaşması yapana kadar Atina’yı yalnız bırakıyor.

Bu karar, Yunanistan Merkez Bankası gelecek haftalarda bankalara on milyarlarca euro ek acil likidite sağlamak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın fikir değişikliğinden birkaç saat önce Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, ECB Başkanı Mario Draghi ile görüşmüş ve bankanın Yunanistan’ı desteklemek için gereken her şeyi yapacağını söylemişti.

Merkel yine ‘Nein’ dedi

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in dünkü programında Almanya vardı. Varoufakis, Berlin’de Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Almanya’dan gelen haber Komşu için umutsuzdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katı tutumunu sürdüreceği Yunanistan’a iletildi. Almanya, Yunanistan’dan sözlerine bağlı kalmasını ve aksi yönde attığı adımlardan vazgeçmesini istediğini bildirdi.

Ne olacak bu Yunanistan toplantısı İstanbul’da

Haberin Devamı

Kanada Maliye Bakanı Joe Oliver, 8-9 Şubat tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının ana odağında Avrupa’nın ekonomik sorunlarının olacağını söyledi. Oliver, yaptığı açıklamada, “Odakta, elbette, büyümenin atıl olduğu ve deflasyon sürecinde bulunan Avrupa olacak. Avrupa Merkez Bankası geniş kapsamlı nicel gevşeme programı başlattı. Bunun da çözümün bir parçası olacağını umuyoruz” dedi. Oliver toplantıda görüşülecek konuları, “Bu soruna çözüm ararken para politikası, maliye politikası ve yapısal değişim alanını görüşeceğiz” şeklinde özetledi.

Mobius: Yatırım için hâlâ cazip

Franklin Templeton Varlık Yönetimi Gelişen Ülkeler Fonu’nun kurucusu Mark Mobius, Yunanistan’ın uzun vadeli yatırım için hâlâ cazip olduğunu belirterek, “Yunanistan seçimleri sonrası yatırım stratejimi değiştirmedim. Gelişmeleri yakından izliyorum” dedi.

Ünlü yatırımcı şunları kaydetti:

“Uzun vadede Yunan ekonomisinde toparlanma varsayarsak Yunan bankaları özellikle cazip.”

Haberin Devamı