Gazete Vatan Logo

Sanayide gaz sancısı

Dün gazı kesilen İzmit ve Bursa'da birçok kuruluş zor durumda kaldı. Alternatif yakıtı olmayanlar çaresiz kaldı

Birçok ilde dün BOTAŞ'ın gazını kestiği sanayiciler kırmızı alarm verdi. Bursa'dan Gaziantep'e kadar Türkiye'nin dört bir yanındaki fabrikalarda doğalgaza bağlı olarak enerji kesintisi yaşanınca üretim aksadı. Gaz kesintisi özellikle kendi enerjisini üreten firmaları zora soktu. Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Hamdi Doğan, sanayicilerin üretimde inebilecekleri en alt seviyeyi belirlemek için çalışma yaptıklarını söyledi. Firmaların tasarrufa yönelik çalışmalara start verdiğini açıklayan Doğan, "Ankara ile bağlantı kurmaya çabalıyoruz. Kocaeli oto sanayi olsun, beyaz eşya olsun birçok sektör için girdi imal ediyor. Depremde bir günlük üretimin durması neden olduğu zararı herkes gördü. Böyle giderse zarar çok büyük olur. Türkiye'deki üretimin yüzde 13'ünü bu bölge karşılıyor."

Çelik Halat Genel Müdür Yardımcısı İlhan Gümüş, "Geçici olarak birkaç günlüğüne eski sisteme döneceğiz. Ancak uzun süre LPG ile devam etmemiz mümkün değil. Çünkü çok pahalı" dedi.
En büyük sıkıntının seramik sektöründe yaşandığını belirten Seramik Federasyonu Derneği Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu, "BOTAŞ, önce kısıntıya gitti, şimdi ise tamamen gazı kesti. Özellikle kendi enerjisini üreten seramik firmaları çok büyük bir sıkıntı içinde. Çanakkale Çan'da seramik fabrikaları sadece fırınlarının sıcaklığını koruyabilecek kadar gaz alabiliyor. Çanakkale Seramik ve Ege Seramik'te üretim yapılmıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı