Gazete Vatan Logo

Sabancı yeni ortakla büyüyecek!

Avusturyalı Verbund, yüzde 50 hissesini E.ON’a takas yoluyla devretti

Avusturyalı Verbund, Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini Alman enerji devi E.ON’a takas yoluyla devretti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Enerjisa olarak halen 5 bin megawat güce sahibiz. E.ON ile yaptığımız ortaklıkla bu rakamı 2020 yılına kadar 8 bin megawata çıkarmayı planlıyoruz ” dedi

Sabancı Holding’in enerji alanındaki ortaklarından Avusturyalı Verbund, hisselerini dünyanın en büyük özel elektrik ve doğalgaz şirketlerinden biri olan E.ON’a devretmek üzere anlaştı. Düzenlenen imza töreninde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,

1996 yılında grup şirketlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Enerjisa’yı zaman içinde sektörün lider oyuncusu olacak şekilde yeniden yapılandırdıklarını anlattı.

Avusturyalı Verbund ile 2007 yılında yapılan yüzde 50-50 ortaklığın şirkete büyük güç kattığını kaydeden Sabancı, Enerjisa’nın 5.000 MW’ı aşan bir elektrik üretim portföyü olduğunu ve dağıtımda 3.5 milyon müşteriye hizmet verdiğini anımsattı.

Sabancı, “Ortağımız Verbund, bu aşamada kendi stratejisi doğrultusunda Enerjisa’daki payını dünyanın en büyük özel elektrik ve doğalgaz şirketlerinden biri olan E.ON’a devretmeye karar verdi. Biz de Sabancı Holding olarak, geniş tecrübe birikimi ve yenilikçiliğe odaklanan yaklaşımını Türkiye’nin hizmetine sunmaya karar veren E.ON’un, Enerjisa’ya ortak olmak istemesini mutlulukla kabul ettik” dedi.

1.5 milyar euroluk anlaşma

Sabancı, yeni dönemde bölgesel güç olmaya hazırlanan Enerjisa’nın doğalgaz ithalatı ve ticaretine de odaklanarak faaliyet alanını genişleteceğinin de altını çizdi. Güler Sabancı, “Enerjisa olarak halen 5 bin megawat güce sahibiz. E.ON ile yaptığımız ortaklıkla bu rakamı 2020 yılına kadar 8 bin megawatta çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca civar ülkelerde iş fırsatlarını değerlendirme konusunda prensipte anlaştık” dedi.

Verbund CEO’su Wolfgang Anzengruber ise takas anlaşmasının değerinin yaklaşık 1.5 milyar euro olduğunu ve yaklaşık 300 milyon euroluk bölümünün nakit olduğunu açıkladı. Anlaşmaya göre, temel faaliyet alanı dışında kalan varlıklarını elden çıkaran Verbund, Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini, E.ON’un Almanya’daki 8 hidro elektrik santrali ve diğer varlıkları karşılığında takas edecek. Takas işleminin düzenleyici kuruluşların onayının ardından 2013’ün ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner, Enerjisa’daki pay devrinin Türkiye’den tamamen çıktıkları anlamına gelmediğini belirterek, yap- işlet-devret modeliyle yapılmış olan 700 megawattlık hidroelektrik santralindeki ortaklıklarının devam ettiğini ve bu santrali 2016’ya kadar işleteceklerini söyledi.

Yeni dönem için iddialı hedefler belirlediklerini söyleyen Güler Sabancı, “Hedefimiz Türkiye’de tüketilen elektriğin en az yüzde 10’unu üretmek ve elektrik dağıtımında 6 milyonun üzerinde müşteriye hizmet vermek” diye konuştu.

2015’e kadar para yatıracak

E.ON CEO’su Johannes Teyssen da konuşmasında Alman şirketiyle Sabancı Holding’in 2 iddialı grup olduğuna dikkat çekerek, “Sabancı Holding eşsiz bir piyasa bilgisine sahip ve bizim kadar iddialı hedefleri olan bir ortak” dedi.

Sabancı Holding’in yeni ortağı olarak konvensiyonel ve yenilenebilir enerji üretimi, yakıt tedariki, enerji dağıtımı ve enerji satışı alanlarındaki yetenek ve yetkinliklerimizi sunacağız” diyen Teyssen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sabancı Holding ile güçlerimizi birleştiriyor olmamız, şirketlerimiz, Türkiye ekonomisi ve enerji müşterileri için bir kazan-kazan fırsatıdır.”

E.ON CEO’su Türkiye’de nükleer enerji alanına girip girmeyeceklerine dair bir soru üzerine, “Sabancı ile konvansiyonel enerji alanına odaklanacağız. Nükleer enerjiyi masaya yatırmamıza gerek yok” açıklamasında bulundu.

E.ON’un CFO’su Marcus Schenck ise yaptığı açıklamada şirketin 2015 yılına kadar Türkiye’ye her yıl yaklaşık 150-200 milyon euro civarında yatırım yapacağını açıkladı.

Verbund Türkiye’den çıkmayacak

Toplantıya katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avusturyalı şirketi Türkiye’de görmek istediklerini belirterek, “Verbund’u bırakmayız. Türkiye’de herhangi bir projede yine çalışmalarına devam edeceklerini düşünüyorum” dedi. E.ON’un toplam kurulu gücünün Türkiye’nin kurulu gücünden daha fazla olduğuna işaret eden Yıldız, “E.ON Türkiye’de Sabancı ailesi ile birlikte yeni yatırımlar yapacak. Bizim şu anda lisanslanmış ve 2023 yılına kadar yapılması hedeflenmiş, yine E.ON’un kurulu gücü kadar bir müracaatımız olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.

Haberin Devamı