Gazete Vatan Logo

Sabancı’nın büyüklüğü içinde fırsat kaçırırız diye ayrıldık

Sabancı Holding’i bırakarak Esas Holding’i kuran Emine Kamışlı, aile şirketinden “gördüğü fırsatları değerlendirmek için” ayrıldığını söyledi

Emine Kamışlı, Sabancı Holding’den ayrılma nedeni ile ilgili olarak “O büyüklüğün içinde kaçırdığımız fırsatlar vardır deyip Esas Holding’i kurduk” dedi. Eduplus Eğitim Danışmanlık tarafından bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen “Liderlik Zirvesi” nde Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, liderlik sırlarını katılımcılarla paylaştı.

Hayal bile etmezdim
Uzun yıllar çalıştıkları Sabancı Holding’ten ayrılarak 6 yıl önce Esas Holding’i kuran kardeşler, zirvede şirketlerinin elde ettikleri başarıları ve girişimcilik hikayelerini anlattı. Emine Sabancı Kamışlı, holdingten ayrılmasının aslında 2001 yılında birdenbire olmadığını belirterek, “Ben o zamanlar sigorta sektöründeydim ve bir sürü değişik sektöre girip çıkıyordum. Dışarıda daha rahat yaşayabileceğimi görüyordum. Fırsatları değerlendirmek istedik” dedi.

Ali Sabancı da, New York’ta Merrill Lynch’te çalışırken, “Türkiye ne kadar şanslı, benim gibi bir evladı var” diye düşündüğünü ifade ederek, şu görüşleri aktardı: “Ama her şey New York’taki gibi değildi. Çok ortaklı ve çok şirketli Sabancı Holding’in bünyesine girdim. Tabii o zaman böyle bir şirket kuracağımızı hayal edemiyordum. İyi eğitim alırsın, çalışırsın, şanslı Türkiye’ye destek olursun. Ama bir yerden sonra deneyimleriniz farklılaşmamaya başlıyor. En azından ben öyle hissettim.”

“Sabancı Holding’ten ayrılmasaydım ileride Sakıp Sabancı’nın yerini alabilirdim” şeklinde bir ikilemde hiç kalmadığını belirten Ali Sabancı, “Zaten Sakıp amcamın yerini doldurmak hiç kolay değil. Çok ortaklı şirketlerde ben başa geçeceğim diyemiyorsun aslında...” dedi.

Ama ve zaten diyen 20 YTL ceza veriyor
Sabancı, şirkette kullanılan her ‘ama’ ve ‘zaten’ kelimeleri için belli bir ücret ödendiğini anlatarak, şunları kaydetti: ”Sabancı’da çalışırken pek fark etmiyordum. Şimdi fark ettik ki Türkiye’de konuşma ve dinleme dengesizliği var. Herkes daha çok konuşmak, daha az dinlemek istiyor. Böyle durumda birkaç şey yanlış gidiyor. Bizde, sözü kesen, sözü kesilenlere anında veriyor 20 YTL’yi.”

Beni kimse 16.00’dan sonra ofiste göremez
Eşi Sabancı Grubunda Çimento Grubu Başkanı olan Erhan Kamışlı’nın evde iş yerindeki problemleri gündeme getirip getirmediğinin sorulması üzerine Kamışlı, “Eve iş getirirsen zaten sorun yaşarsın. Başarının sırrı, sorunları olduğu yerde bırakabilmek, şalteri orada indirmek” dedi. Konuşmasında önceliklerinden de bahseden Kamışlı, “Beni kimse saat 16.00’dan sonra ofiste göremez. Çünkü o saatte çocuklarım okuldan dönüyor” diye konuştu.

Holding’e 3 yeni şirket
Emine Kamışlı, Esas Holding bünyesinde halen 10 şirket olduğunu, bunlara üç tanesinin daha katılmak üzere bulunduğunu açıkladı.

Sabancı: Oğullarımı pilot yetiştireceğim
Bir soru üzerine Emine Sabancı Kamışlı üç kardeşin isimlerinin baş harfinden oluşan Esas Holding’de her üç kardeşin de ikişer erkek çocukları bulunduğunu, holdingi büyütürken ‘Yarın çocuklar başa geçecek’ diye bir düşüncesi olmadığını söyledi. Ali Sabancı da, bu konuşmalar sırasında, “Valla ben oğullarımı pilot yetiştireceğim” diye konuştu. Bİr soru üzerine Emine Sabancı Kamışlı üç kardeşin isimlerinin baş harfinden oluşan Esas Holding’de her üç kardeşin de ikişer erkek çocukları bulunduğunu, holdingi büyütürken ‘Yarın çocuklar başa geçecek’ diye bir düşüncesi olmadığını söyledi. Ali Sabancı da, bu konuşmalar sırasında, “Valla ben oğullarımı pilot yetiştireceğim” diye konuştu.

Saçma fikirlerin yüzde 51’i bana ait
Ali Sabancı, şirketteki saçma fikirlerin yüzde 51’inin kendisinden çıktığını belirterek, şunları anlattı: “Pegasus’ta 128 pozisyon için 76 bin 601 kişi başvurmuştu. Kabin hostesliği için iyi derecede İngilizce bilme şartı aranıyordu. Kendisi doğmadan iki yıl önce annesi İngiltere’de yaşayan biri bile başvuruda bulunmuş. Ben de ‘Başvurulardan para alalım’ dedim. Belki başvuru 5 bine inecek ama kaliteli başvurular olacak. Almak istediğin hizmet için bedel ödeme mantığı Türkiye’de çok eksik.”

Haberin Devamı