Gazete Vatan Logo

Rabobank araya Başbakan’ı soktu!

Türkiye pazarına girmek istiyor

Hollanda Başbakanı Mutte, Başbakan Erdoğan’a Hollandalı bankacılık devinin Türkiye pazarına girmek istediği mesajını iletti. Erdoğan da Hollanda’yla işbirliklerini artırmak istediklerini belirterek, “Bir Hollanda bankası dahil birçok alanda ne gibi ortak adım atabiliriz, bunlara bakıyoruz” dedi. Türkiye’yi radarına alan banka, dünya devi Rabobank. Banka, 2005’ten bu yana Türkiye’yle yakından ilgileniyor.

Türkiye pazarını radarına alan Hollandalı bankacılık devi Rabobank, ülkesinin Başbakanı Mark Rutte ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Büyüyen Türkiye’de bankacılık yapmak istiyoruz’ mesajı gönderdi. Erdoğan ile Ankara’da biraraya gelen Rutte, bankacılık devinin Türkiye iştahını aktardı. Erdoğan da Türkiye’ye girmek arzusunda olan bir Hollanda bankası da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ne gibi ortak adımlar atabileceklerini değerlendirdiklerini açıkladı.

Erdoğan, Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında, şunları söyledi: “Hollanda’nın Türkiye’ye yönelik bakışında gerek gemi inşa sanayinde müşterek ne gibi adımlar atabiliriz, uçak sanayinde ne gibi müşterek adımlar atabiliriz, finans sektöründe yine Türkiye’ye girmek arzusunda olan bir Hollanda bankasına yönelik ne gibi adımlarımız olabilir. Savunma sanayiinde ne gibi adımlar atabiliriz. Bunları konuşma, değerlendirme fırsatını bulduk.”

Enerji sektörüyle ilgili TPAO ile Shell’in ne gibi girişimlerde bulunabileceğiyle ilgili Shell Başkanı’nın Türkiye’yi kısa bir süre önce ziyaret ettiğini ifade eden Erdoğan, “İnşallah burada da hayırlı neticeler alacağız. Gerek Akdeniz’de gerek Karadeniz’de yapılabilecek yatırımların olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Ekonominiz bizi kıskandırıyor

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin Hollanda’nın en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından birisi olduğunu belirterek, ”Son 10 yıl içinde Türkiye büyük bir hızla büyüdü ve bu büyüme bizi kıskandırıyor” dedi. Rutte, Hollanda ve Türkiye’deki CEO’larla düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Ankara ve İstanbul’da arka arkaya Türk işadamlarıyla ilişkilerini artırmak için görüşme yaptıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise 2012’nin Türkiye ve Hollanda’nın ikili ilişkisinin 400. yılı olması sebebiyle önemli olduğunu belirterek, geçen yılın sonu itibarıyla toplam ticaret hacminin 7.3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

7 yıl önce Şekerbank’ı elinden kaçırdı

Başbakan Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘Türkiye pazarına girmek isteyen’ banka Rabobank. 730 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip dünyanın en büyük 25 finans kuruluşu arasında olan Hollandalı banka uzun süredir Türkiye’yle ilgileniyor. 61 bin çalışanıyla 44 ülkede faaliyette olan Rabobank, 2005’te son anda Şekerbank’ı elinden kaçırmıştı. Bankanın tamamının 340 milyon dolar olarak belirlendiği ön anlaşmanın ardından Rabobank’ın fiyatta değişiklik yapmak istemesi üzerine satış bozuldu.

Rabobank, son 1 yıldır yeniden Türkiye pazarına sevdalandı. Banka, BDDK ile görüşme gerçekleştirdi.

Bir ara Adabank’la da ilgilenen Rabobank’ın daha sonra sıfırdan banka kurmayı istediği belirtiliyor.

Haberin Devamı