Gazete Vatan Logo

Petrol ateşi Türkiye’ye sıçramadı

Petroldeki düşüş, dünya piyasalarını sarsarken, faiz indirimi beklentisi Türkiye’yi ayakta tuttu. Borsa 11 ay sonra ilk kez 86 bin puanı geçti

Petrol ateşi Türkiye’ye sıçramadı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirdiği toplantıda, petrol arzına sınırlama getirilmesi yönünde karar alamamasıyla birlikte petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş, dünya piyasalarını yangın yerine çevirirken, yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik faiz indirim beklentileri Türkiye'yi pozitif ayrıştırdı. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 gerileyerek 40 doların altına inerken, borsalarda satışlar gözlendi. Bütçesinde petrol gelirleri önemli bir yer tutan Rusya'da dün ruble yüzde 3.5 değer kaybederken, Rus borsasındaki kayıp ise yüzde 4'e kadar çıktı.

BORSA 11 AY SONRA 86 BİNİ AŞTI

Uluslararası piyasalardaki sarsıntıya karşılık, Türkiye dün pozitif ayrışan nadir ülkelerden biri oldu. Güne 2.86 TL'nin üstünde başlayan dolar, daha sonra gelen satışlarla 2.84 TL'nin altına geriledi. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.32'den 9.11'e kadar indi. Borsa İstanbul (BIST) ise 86 bin 343 puanla 21 Mayıs 2015'ten bu yana ilk kez 86 bin puanın üstünde kapanış gerçekleştirdi.

ALT VE ÜST BANTTA İNDİRİM

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Erdem Başçı'nın yerine atanan Murat Çetinkaya başkanlığında ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek. Son dönemde başta enflasyon olmak üzere açıklanan verilerin faizde indirimin önünü tamamen açtığına işaret eden uzmanlar, küresel konjonktürün de Merkez Bankası'nın elini güçlendirdiği görüşünde. Merkez Bankası'nın, Çetinkaya başkanlığındaki ilk toplantısında üst bantta yarım, alt bantta ise çeyrek puanlık indirim yapması bekleniyor.

YABANCI GİRİŞİ 6 KAT ARTTI

ABD'de işlem gören ve gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ve tahvillerine yatırım yapan ETF'lere yatırımcı girişi bir haftada ikiye katlanarak 706.5 milyon dolara yükseldi. Brezilya fonları 15 Nisan haftasında 116.4 milyon dolar yatırım toplarken bir önceki hafta 13.1 milyon dolar yatırım çekmişti. Brezilya'nın ardından en fazla değişim Türkiye'de yaşandı. ETF yatırımcılarının Türkiye'ye yatırımları 6.3 milyon dolardan 41.8 milyon dolara fırladı.

İNDİRİM 75 BAZ PUAN DA OLABİLİR

Haberin Devamı

Uluslararası yatırım bankaları da Türkiye'de faiz indirimine 'kesin' gözüyle bakarken, dün borsada bankacılık endeksinde yaşanan yüzde 2.5 civarındaki yükselişin de bu beklentiden kaynaklandığı belirtiliyor. 50 baz puanlık indirim beklediklerini belirten Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "75 baz puan görme ihtimalimiz de var. TL 2-3 aydır Rus Rublesi ya da Brezilya Reali kadar olmasa da değer kazanıyor. Dolayısıyla beklentiden fazla bir faiz indiriminin TL'de yaratacağı olası değer kaybı Merkez Bankası'nı çok rahatsız etmeyebilir" dedi.