Gazete Vatan Logo

Mucize: Tersine göç!

TEMA Vakfı ile ortaklaşa bir proje yürütüp doğduğu köyde mucize yarattı, tersine göç başladı

BORUSAN Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık doğup 6 yaşına kadar yaşadığı Afyonkarahisar Tazlar Köyü’nde TEMA Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü 4 yıllık kırsal kalkınma projesiyle köyün adeta kaderini değiştirdi. Yaratılan ekonomik katkı ile köyün nüfusu 360’dan 1.600’e yükseldi. Şimdi benzer bir proje 3 belde ve 2 köyde daha hayata geçiriliyor

Afyonkarahisar Tazlar’da köylülere alternatif geçim kaynakları sunuldu. Doğru tarım ve sulama teknikleri öğretilerek hane başına düşen gelir artırıldı. Erozyonu önleyici tedbirler alındı ve köyde tarımsal verimlilik yüzde 50 arttı. Çiftçilerin, doğru mera kullanımını öğrenmesi daha bilinçli hale gelmesi sağlandı. Bütün bunların sonunda yaratılan ekonomik katma değer ile 360 olan köyün nüfusu 1.600’e yükseldi. Yani köy tersine göç aldı.

Bu başarıyı Borusan Holding ile TEMA Vakfı birlikte gerçekleştirdi. Borusan’ın Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın desteğiyle TEMA Vakfı tarafından Tazlar Köyü’nde uygulanan kırsal kalkınma projesi, Türkiye’ye örnek oldu. Şimdi benzer bir iş modeli Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney, Düzağaç ve Tokuşlar beldeleri ile Kınık ve Karacaören köylerinde bir kez daha hayata geçiriliyor. Projenin ikinci ayağı dün TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın da hazır bulunduğu törende Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık ve TEMA Vakfı Başkanı Prof. Lütfü Baş tarafından imzalanan protokolle start aldı.


Proje 4 yıl sürecek

İmza töreninde konuşan Asım Kocabıyık, şunları söyledi: “Köylerden şehirlere göç, tarım arazilerinin erozyona uğraması, tarım faaliyetinin asgariye inmesi, köylerdeki ilkokulların kapanması, memleketimizin önemli problemlerinden birkaçıdır. Bu problemlerin yarattığı ekonomik ve sosyal meseleler de günümüzün konularındandır. Devletin yanı sıra özel kuruluşların da bu sorunların hallinde görev alabilecekleri düşüncesi ile geliştirdiğim kırsal kalkınma projesinin ilk uygulama yeri olarak, doğduğum ve 6 yaşına kadar yaşadığım Tazlar Köyü’nü seçtim. Projenin detaylandırılması ve tatbikini 2 yıl yönetim kurulunda yer aldığım TEMA Vakfı’na tevdi ettim. Geçen sene, Tazlar Köyü Kırsal Kalkınma Projesi’ni noktalarken; bu modelin ülkemizin tüm köylerine nasip olmasını dilemiştim. Bugün 3 belde ile 2 köyü içine alacak ikinci projemizi başlatıyoruz.”

Proje bu yıl başlayacak ve 4 yıl sürecek. Proje kapsamında geleneksel tarımsal üretimin yerine çağdaş tarım teknikleri uygulanacak ve çiftçilere verilecek eğitimlerle bu modellerin yaygınlaşması sağlanacak.


KÖYE EKSTRA 10 MİLYON TL GELİR

Proje ile bölgedeki meyve bahçeleri tam verime yatırılacak. Böylece 400 ton kiraz, 1.200 ton elma, 65 ton erik, 500 ton ceviz alınarak 5.2 milyon TL yıllık gelir yaratılması planlanıyor. Ayrıca yem bitkileri ekiminin tarımsal üretim desenine girmesiyle, yılda ortalama 6 bin 300 dekar alanda yem bitkisi üretimi yapılmasıyla, yıllık yaklaşık 5.6 milyon TL daha gelir elde edilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı