Gazete Vatan Logo

Migros, Tesco Kipa’yı 302 milyon TL’ye alıyor

Migros, İngiliz perakende zinciri Tesco’nun Türkiye’deki Tesco Kipa AVM ve mağazalarını 302 milyon TL’ye satın alıyor. Tesco’nun Türkiye’de 21 ildeki 26 AVM ve 168 mağazası Migros bünyesine katılacak.

Migros, Tesco Kipa’yı 302 milyon TL’ye alıyor

Migros ve İngiltere kökenli Tesco Overseas, Tesco’nun Türkiye’de bulunan mağazalarının Migros Ticaret A.Ş.’ye hisse devri için anlaşmaya varıldığını kamuoyuna açıkladı. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in Türkiye’de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasının Migros bünyesine katılması konusunda mutabakata varıldı. Anlaşma, Rekabet Kurulu kararıyla resmiyet kazanacak ve sonrasında hisse devri gerçekleşecek. Tesco Overseas Investments Limited’in Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’deki yüzde 95.5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros tarafından satın alınacak.

AVM ile güçlenecek

Son 7 yılda BC Partners’ın ortaklığı ile Migros’un pazar konumunu belirgin şekilde güçlendirdiğini ifade eden Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Migros’un aynı zamanda hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından daha fazla artırdığını belirtti. Tort, Anadolu Grubu’nun 2015 yılında BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın alması ile birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını ifade etti. Migros’un büyüme hedefleri doğrultusunda hisse devri sözleşmesi yaptığı Tesco’nun İngiltere’nin ve dünyanın sayılı perakendecilerinden biri olduğunu hatırlatan Özgür Tort, “Tesco, global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip. Bünyemize yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliğimizi daha da ileri boyuta taşıyacağız. Hizmetimizi daha da güçlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Tort, anlaşma çerçevesinde Tesco’ya ait olan 26 AVM’nin de Migros bünyesine katılacağına belirterek, “Yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettiğimiz deneyim ve uzmanlığımızı AVM yatırımlarına da taşımış olacağız. Bu anlaşma ile Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline geleceğiz” diye konuştu.

‘Yangın satış fiyatı’

Migros’un Tesco Overseas ile yaptığı anlaşmada satış fiyatının, son dönemde üst üste zarar açıklayan Tesco Kipa’nın önceki günkü kapanış fiyatı olan 2.34 liranın çok altında olan 0.2375 liradan gerçekleşmesi, Tesco Kipa hisselerine sert satış getirdi. TEB Yatırım Analisti Kenan Coşguner, Migros’un Tesco Kipa hisselerini çok uygun bir fiyata aldığını belirterek, “Çok uygun bir fiyata satıldı, buna ‘yangın satış fiyatı’ da deniliyor. Çünkü Tesco Kipa her sene ciddi zararlar ediyordu. Ana ortak da zor durumdaydı, böyle bir alıcı bulmuşken de satmak istemiştir” dedi. Tesco Kipa KAP’taki bilançosuna göre, 1 Mart 2015-29 Şubat 2016 dönemi için, 216 milyon lira dönem zararı açıklamıştı. Tesco Kipa’nın toplam 1.33 milyar lira ödenmiş sermayesi bulunuyor. Şirketin piyasa değeri 2.5 milyar TL civarında.

Haberin Devamı

Cirosu 9.4 milyar TL

2015 mali yılsonu itibariyle Migros’un 9.4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın 2.2 milyar TL cirosu bulunuyor. Migros halen yurtiçinde 72 ilde 1.454 ve yurtdışı dahil 1.494 mağaza ile müşterilerine ulaşıyor. Migros geçtiğimiz yıl mevcut mağaza portföyüne toplam 257 yeni mağaza ekledi. Şirketin yurtiçinde 4, yurt dışında 2 olmak üzere 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Özgür Tort, “Migros, son 3 yılda ortalama yüzde 12’nin üzerinde büyüdü. 2015’te bunun da üzerine çıkarak yüzde 15.6 gibi bir büyüme rakamı elde etti. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı