Gazete Vatan Logo

Mario Monti ve ‘mali uçurum’ gerginliği!

2 kritik gelişme söz konusu

Bu hafta piyasaları rahatsız edebilecek 2 kritik gelişme söz konusu. Bir yanda Uluslararası Para Fonu Başkanı (IMF) Christine Lagarde’ın ‘mali uçurum’ uyarısı, diğer yanda bundan sadece 1 yıl önce İtalya’da başbakanlık koltuğuna oturan Mario Monti’nin istifa planları...

Küresel piyasalar haftaya tedirgin bir başlangıç yapacak gibi görünüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ‘mali uçurum’un ABD’nin uluslararası üstünlüğü ve küresel toparlanma süreci için bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunurken, İtalya’nın teknokrat Başbakanı Mario Monti de istifa etmeye hazırlandığını açıkladı.

Ekonomik krizin geçen yıl koltuğundan ettiği İtalya’nin eski Başbakanı Silvio Berlusconi, hafta ortasında bir açıklama yaparak, 5’inci kez başbakanlığa oynayacağını duyurdu. Bu açıklamayı takiben, Berlusconi’nin Özgürlükçü Halk Partisi’nin (PdL), teknokrat hükümetten desteğini çekeceğini bildirmesinin ardından önceki akşam Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile 2 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Monti, bir dizi ekonomik reform içeren 2013 bütçesinin Parlamento tarafından onaylandıktan sonra istifa etmeyi planladığını duyurdu.

PdL Başkanı Angelino Alfano, hafta içi Parlamento’da yaptığı konuşmada, Monti’nin Kasım 2011’de başbakanlık koltuğunu devralmasının ardından İtalya’nın borcunun yanı sıra ülkedeki işsizliğin ve vergilerin de yükselişe geçtiğini, ülke ekonomisinin ise her geçen gün kötüye gittiğini söylemişti. “Bu sözler beni derinden yaraladı” diyen Monti, istifa kararını açıklamak için borsanın kapanmasını beklediğini söyledi.

Parlamento’nun Noel’e kadar 2013 yılı bütçesine onay vermesi bekleniyor. Bu durumda ülkede normal şartlar altında Nisan ayında gerçekleştirilmesi beklenen seçimlerin erkene çekilerek Şubat ayında gerçekleştirilmesi söz konusu olacak.

Vazgeçmek yok

Uluslararası piyasaların Roma’da kök salan siyasi krize yönelik endişesi her geçen gün biraz daha artarken Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İtalya’da olası bir erken seçimin Başbakan Mario Monti’nin ekonomik reformlarına ket vurmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. İtalya’nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Il Sole 24 Ore’ye konuşan Barroso, Euro Bölgesi’nin 3’üncü en büyük ekonomisi olan İtalya’nın, son birkaç ay içerinde güven tazelemeyi başarmış olmasına karşın hâlâ mali kriz riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. “Seçimler, önlemlerin vazgeçilmezliğinden şüphe duyulmasına neden olmamalıdır” diyen Barroso, “Piyasadaki nispi sakinlik krizden çıkmış olduğumuzu göstermez” açıklamasında bulundu.

ABD’nin liderliğindenşüphe edilir

Bir diğer gelişme de ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi arasında bütçe açığının azaltılması için izlenecek yol haritasına dair yıl başına kadar uzlaşma sağlanamaması halinde karşı karşıya kalınmasından endişe duyulan ‘mali uçurum’ kanadında yaşandı. IMF Başkanı Lagarde, ‘mali uçurum’un ABD’nın uluslararası üstünlüğü ve kırılgan küresel toparlanma süreci için bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. BBC World News’e verdiği röportajda Lagarde, ciddi vergi artırımları ve harcama kesintilerine neden olması beklenen ‘mali uçurum’un dünyanın en büyük ekonomisinin büyümesine engel olacağını söyledi. “Buradaki asıl problem, ABD’nin sahip olduğu uluslararası üstünlük ve dünya lideri rolü” diyen Lagarde, “ABD’nin, ‘dünya lideri’ pozisyonunu koruyabilmesi için tüm belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerek. Aksi takdirde belirsizlik, ülkenin liderlik yetilerinin sorgulanmaya başlamasına neden olacaktır” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı