Gazete Vatan Logo

Mali uçurum derinleşiyor!

Mali uçurum, zengin-fakir arasındaki fark kadar derin

ABD’de Cumhuriyetçiler zenginlere uygulanan vergi indirimlerinin devamından yana. Başkan Obama ise mali uçurumdan uzaklaşmanın zenginlerin vergisinin artırılmasına bağlı olduğunu düşünüyor ve ‘Cumhuriyetçilerin planı orta gelirlileri hançerler’ diyor. Uzlaşmaya yönelik beklenti de azalıyor.

Yılbaşına sayılı birkaç hafta kala, ‘mali uçurum’un önlenmesi için nasıl bir yol haritasının izleneceğine dair Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeleri arasında yaşanan fikir ayrılığı yeniden derinleşti. Derinleşmesinin temelinde faturanın zenginlere mi yoksa orta direğe mi kesileceğine yönelik fikir ayrılığı var.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, zenginlere uygulanan vergi indirimlerin yürürlükte kalması için bastırırken ABD Başkanı Barack Obama’nın planı büyük ölçüde zenginlere vergi artırımına dayalı. Beyaz Saray’dan yapılan son açıklamada, Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan ve bütçe açığının 2.2 trilyon dolar azaltılmasını öngören planın reddedildiği ifade edildi. 2001 yılında George W. Bush’un onayıyla yürürlüğe konulan vergi indirimi paketinin korunmasını içeren plan, yaşlılara sağlanan devlet sigortasının başlatılma yaşının yükseltilmesini, sosyal güvenlik ödemeleri için geçim endeksi artırımlarının düşürülmesini içeriyor. Obama’nın ‘mali uçurum’dan kaçınılması için ortaya koyduğu plan 1.6 trilyon dolar vergi artırımı ve 50 milyar dolar canlandırma harcaması içeriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Dan Pfeiffer, ”Cumhuriyetçilerin planı zenginlerin vergi oranlarını düşürme sözü veriyor ve orta sınıfı hançerliyor” dedi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun eski başekonomisti Peter Morici ise bütçe açığını azaltmak ve borçları ödemek için zenginlerin ‘suyunu çıkarmanın’ ülkenin mali sıkıntılarını gidermeyeceğini savundu.

Haberin Devamı