Gazete Vatan Logo

Maaş almayan yaşlı kalmayacak

Maaş almayan yaşlı kalmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre, 2015 yılı itibarıyla 608 bin 513 kişiye 65 yaş aylığı ödenmiş.

Yapılan ödemelerin ulaştığı toplam rakam, 1 milyar 275 milyon 183 bin 231 TL.

Kanun tasarısında yer alan 65 yaş aylığı ile ilgili değişiklik yasalaşırsa, aylık alan kişi sayısı artacak.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?

Yasal değişikliğe ilişkin torba yasa Meclis Genel Kurulu'ndan geçip Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Değişiklik sonrası her türlü aylık geliri 392 TL âltında kalan 65 yaş üstü vatandaşlar muhtaç sayılarak üç ayda bir 652 TL maaş almaya hak kazanacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 65 yaş aylığı almak için adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuruda bulunulması gerekiyor.

Muhtaçlıkta yaş sınırı

65 İnsanoğlu yaşlanınca bakıma muhtaç hale geliyor. Hele bir de sigorta ya da emekli maaşı yoksa sancılı bir süreç yaşanıyor.

Devlet bu durumdaki kişilere destek olmak için bir miktar maaş bağlıyor. Muhtaçlıkta yaş sınırı 65. Ödemeler üç aylık dönemler halinde ödeniyor. Bu tutar 2016 yılı ilk altı ay için aylık 217.48 lira. 65 yaş aylığmm üç aylık tutarı 652.44 TL. Türkiye'de 65 yaşm üzerinde 7 milyondan fazla kişi var. Bunların yarısının bakıma muhtaç olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Hane gelirine bakılıyordu 652 liralık aylığın alınabilmesi için gerekli olan en önemli kriter muhtaç olmak.

Muhtaçlık tespiti daha önce aile içinde yaşayan kişilerin toplam gelirlerinin kişi sayısma bölünerek kişi başma düşen ortalama gelire bakılarak yapılıyordu.

Yani yaşlmm, oğlu, kızı ve hatta torununun geliri dikkate almıyordu. Kişi başma düşen gelir asgari ücretin üçte birinin (392 TL) altında kalınca aylık bağlanıyordu.

Kriter yeniden belirleniyor Kişi başma gelir hesabı, yaşlmm geliri .

olmamasına rağmen hanedeki diğer kişilerin (gelin, torun iş bulunca) gelirinin bulunması 65 yaş aylığı almaya engel olabiliyordu.

Bu hatalı uygulamaya son verileceği seçimlerden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanmış, konuya ilişkin yasa değişikliği Hükümet Programı'na alınmıştı. 65 yaş aylığına hak kazanmada aranan muhtaçlık kriterinde sadece 65 yaşm üstündeki kişinin gelirine bakılacağına ilişkin yasal düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilerek genel kurula sevk edildi. Düzenlemeyle, 65 yaş aylığı almak için artık tüm ailenin gelirine değil ilgili kişi ile eşinin gelirine bakılacak.

Haberin Devamı