Gazete Vatan Logo

Kürt petrolü 4. seferinde

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolüyle yüklenen dördüncü tankerin Ceyhan’dan ayrılmaya hazırlandığını açıkladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Merkezi Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ihtilafa neden olan Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden diğer ülkelere sevkiyatında, Ceyhan’dan yüklenerek ayrılan tanker sayısının üç adet olduğunu; dördüncü tankerin de önceki akşam yüklenmeye başlandığını kaydetti. Yıldız, bakanlığın coğrafi bilgi sistemleri tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, şimdiye kadar sevkiyat kapsamında Ceyhan’dan birer milyon varil petrol yüklü üç tankerin ayrıldığını belirtti. Bakan Yıldız, “Üretildikçe, iletilecek. Biz, kargoları kime sattıklarını bilmiyoruz, bu Türkiye’nin problemi değil. Belki de kargo İsrail’e gitmiş olabilir ama sattıkları nokta başka olabilir... Genelde Akdeniz piyasasına sattıklarını söylediler” dedi.

Cuma günü, Kürt petrolü yüklü bir tankerin İsrail’in Ashkelon limanına geldiği kaydedilmiş ancak Kürt yönetimi, doğrudan veya dolaylı bu destinasyona satışları olmadığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Türkiye varil başına 1 $ kazanıyor

Yapılan sözleşmeye göre, petrol sevkiyatının bedelinin Irak namına Halkbank’a yatmaya başladığını belirten Bakan Taner Yıldız, “İlk kargonun bedeli 97 milyon dolardı; şu an 93 milyon dolar Halkbank’a yatmış durumda. Bu para, hem Bağdat’a dekont edilen hem Erbil’in bilgisinde bulunan paralardır. Halkbank’ın bu bünye içinde olması son derece sağlıklı ve doğru bir tercihtir” dedi. Kargolar gittikçe bedellerinin Halkbank’a yatmaya devam edeceğini belirten Yıldız, Kuzey Irak petrollerinin sevkiyatından Türkiye’nin varil başına 1 dolar geliri olduğunu söyledi.