Gazete Vatan Logo

Komşu çakıldı!

Yunanistan’da cumhurbaşkanlığı seçimi başarısızlıkla sonuçlandı, erken seçim kararı çıktı. Atina Borsası yüzde 11 düşerken, faiz yüzde 9’u geçti. Komşu, Türkiye ve AB’yi de etkiledi.

Yunanistan’da 3. tur cumhurbaşkanlığı seçimi başarısızlıkla sonuçlandı ve tek aday Stavros Dimas seçilmek için yeterli oyu alamadı. Yunanistan, Avrua Birliği (AB) ve IMF’den sağladığı mali yardım ve tasarruf programını yeniden müzakereye açabilecek erken genel seçimle karşı karşıya kaldı. Başbakan Antonis Samaras’ın adayı Dimas, 168 oy alarak ikinci turla aynı sayıda oy aldı ve seçilmesi için gereken 180 barajının altında kaldı.

BIST yüzde 1 düştü

Yunan yasalarına göre ülkede erken genel seçimlere gidilmesi gerekliliği, finans piyasalarının yanı sıra ekonomideki toparlanmanın kırılgan bir seyir izlediği Yunanistan ve Avrupa Birliği’ni haftalar sürebilecek belirsizlikle karşı karşıya bıraktı. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Atina borsasında kayıplar yüzde 10.7’ye kadar ulaşırken, İtalya ve İspanya borsaları da yüzde 2’nin üzerinde geriledi. Yunanistan’daki gerginlikten Borsa Istanbul da nasibini aldı. BIST 100 Endeksi yüzde 1 gerileyerek, günü 84.101 puandan kapattı. Yunanistan’ın 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi önceki güne göre 50 baz puan yükselerek yüzde 9’un üzerine çıkarken, Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi tarihi düşük seviye olan yüzde 0.565’e indi.

Haberin Devamı

Seçim önerisi 25 Ocak

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, erken seçimin 25 Ocak’ta yapılmasını önereceğini söyledi. Seçimleri kazanacaklarına inandığını belirten Samaras, hiç kimsenin Yunanistan’ın Avrupa Birliği içindeki yerini sorgulamasına ve ülkeyi yeni bir kriz ve bütçe açıkları dönemine sokmasına izin vermeyeceğini söyledi. Samaras “Karşı oy kullanan herkes Yunan halkının istemediği bu durumdan sorumludur” dedi.