Gazete Vatan Logo

Kadınlar çalışırsa tasarruf artar!

Koç'tan cari açık problemi için çözüm önerisi...

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye’nin cari açık probleminden kurtulması için tasarruflarını artırması gerektiğini belirtti. Koç, “Cari açık sadece dış ticaretle ilgili bir konu değil aynı zamanda düşük tasarruf oranlarımızla da ilgili bir konu” dedi. Koç, cari açığı düşürmek için kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı yönündeki çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye yumuşak karnı cari açık problemine çözüm yolu olarak Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’tan öneri geldi. Koç, kadınların ve gençlerin işgücüne daha fazla katılmalarını sağlayarak tasarrufların artacağını böylece cari açığın düşebileceğini kaydetti.

Koç, Türkiye’de yurtiçi tasarrufların artmasının, yatırımların ve büyümenin finansmanda sürdürülebilirlik açısından çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Mustafa Koç, Türkiye’deki tasarrufların yatırımlara yeterli kaynak sağlayamamasının yabancı tasarruflara yönelme eğilimi sonucunu doğurduğuna dikkat çekti. Koç, aslında bu durumun Türkiye’nin cari işlemler açığının bir diğer ifade şekli olduğuna işaret ederek, ”Yani, cari açık sadece dış ticaretle ilgili bir konu değil aynı zamanda düşük tasarruf oranlarımızla da ilgili bir konu... Dolayısıyla, tasarrufların artırılması konusunda çok ciddi çaba harcamak gerekiyor” dedi.

Tasarrufu artırmak için teşvik şart

Türkiye’de tasarrufları artırmanın çok kısa vadede kolay olmayacağını ancak orta ve uzun vadede tutarlı politikalarla bunun başarılabileceğini düşündüğünü aktaran Koç, bunun için kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı yönündeki çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Koç, bu sayede her hanenin gelir düzeyi artabileceğine ve böylece tasarruf için imkan yaratılabileceğine dikkat çekerek, bunun yanı sıra yurtiçi tasarrufların, bireysel emeklilik ve sigorta şirketleri ile birlikte, varlık yönetimi şirketleri gibi, özel sektör katılımıyla teşvik edilebileceğini ifade etti.

Faizler düşer % 4.5 büyürüz

Mustafa Koç, 2013’te Türkiye ekonomisinin büyümesinin, geçen yıla göre bir miktar hızlanarak yüzde 4.5 civarında olmasını beklediğini ifade etti. Koç, şu öngörülerde bulundu: ”Her ne kadar büyüme oranında geçen yıla göre çok büyük bir sıçrama öngörmesem de, büyümenin bileşenlerine baktığımızda, 2013’te daha çok iç talep ağırlıklı bir büyüme göreceğimizi düşünüyorum. 2012’ye kıyasla 2013’te yurtiçi yatırım ve tüketim harcamalarında belirgin bir canlanma olabileceğini tahmin ediyorum. Bu düşüncemin arkasındaki en önemli nedenlerin başında, faizlerin 2013’te 2012’ye göre daha düşük düzeylerde kalacağı beklentisi geliyor.”

Suriye, İran ve seçim uyarısı

Mustafa Koç, ciddi ölçüde zayıflayan tüketici ve yatırımcı güveninde yavaş yavaş iyileşmenin olduğunu ancak bu nispeten olumlu senaryoyu tehdit edebilecek risklerin de yer aldığı uyarısında bulundu:

“Suriye ve İran kaynaklı bölgesel riskler önümüzdeki sene de bizi tedirgin etmeye devam edecek. Bunun yanı sıra, ABD’deki mali uçurum tartışmaları ve Avrupa’da süre giden sıkıntılar zaman zaman piyasalarda dalgalanma yaratma potansiyeline sahip faktörler olarak öne çıkıyor. Bu ortamda, ülkemizde yaklaşan yoğun seçim döneminin siyasi arenadaki yansımalarının iyi yönetilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum.”

FITCHRATINGS

Mustafa Koç, Türkiye’nin kredi notunun çok daha önceden ”yatırım yapılabilir” düzeye çekilmiş olması gerektiğine işaret ederek, dolayısıyla Fitch’in not artışı olumlu olmakla birlikte, geç bile kalmış bir karar olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Koç, bu kuruluşların önümüzdeki dönemde Türkiye’nin kredi notunu artıracağını söyledi.

Yeni otomobil projesi üzerinde çalışılıyor

OTOMOTİVİN sürekli yatırım gerektiren bir sektör olduğunu söyleyen Mustafa Koç, başarılarının devamı için ortakları ile beraber ürün yenileme ve yeni model yatırımları üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Ford Otosan’ın yeni nesil Transit modellerinin yatırımına devam ettiğini dile getiren Koç, otomotivdeki planlarını şöyle aktardı:

”Bunun yanı sıra yeni bir hafif ticari araç projesi de var. 2014 yılı itibarıyla Kocaeli fabrikasının kapasitesi bu yeni araçlarla 400 bin adede çıkacak. Tofaş’ın modelleri MiniCargo ve yeni Doblo henüz yaşam döngüsünü doldurmadı. Fakat araçların değişik versiyonları, mesela Amerika pazarı için Doblo üzerinde çalışmaları var. Ayrıca binek araçta da yeni model projeleri değerlendiriliyor.”

3.7 milyar dolarlık yatırım yapacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2012’de önemli bir yatırım dönemine girdiklerini dile getirerek, şirketlerin toplam 3 milyar dolara yakın yatırım harcaması gerçekleştirdiğini kaydetti. Koç, ”Mevcut iş alanlarımızdaki bu organik yatırımların yanı sıra Köprü ve Otoyollar özelleştirme ihalesini bizim yer aldığımız konsorsiyum kazandı. İhale bedelinden bizim payımıza düşen pay, yaklaşık 2.3 milyar dolar. İhale onay mekanizması ve kapanış işlemleri ile ilgili sürecin gerçekleşme süratine bağlı olarak, 2013 yılı yatırımlarımıza bu tutarı da dahil etmemiz söz konusu olabilir” dedi.

Haberin Devamı