Gazete Vatan Logo

İlk kez kendi adına

Daha önce Rum Libananco ve Polonyalı Cementownia ve Europe Cement adlı paravan şirketler aracılığıyla şansını deneyen Cem Uzan, bu kez kendine ait yüzde 8’lik hisse için tazminat talep etti.

Uzan Ailesi’nin Çukurova ve Kepez Elektrik’e 2003 yılında el konulması ile başlayan hukuki savaşını sona erdirmek gibi bir niyeti yok. Daha önce paravan şirketler aracılığıyla açtıkları tazminat davaları temyiziyle birlikte reddedilen Cem Uzan bu kez şansını bir de kendi adına denemek için Stokholm Ticaret Odası tahkim merkezinde dava açtı. Cem Uzan hisse zararı ve gelecekteki temettü kaybını dikkate alarak Türkiye Devleti’nden 2.5 milyar euro istedi.

Gelişmeye Enerji Bakanı Taner Yıldız büyük tepki gösterirken “Bize göre gerek hukuki açıdan gerekse enerji açısından hiçbir fonksiyonelliği yok. Tamamen gündem oluşturmayla alakalı bir konudur” dedi. Bakan Yıldız, Uzanlar’ın Türkiye aleyhine açtığı yeni davaya ilişkin sorular üzerine şunları kaydetti:

“Halbuki aynı konuda Libananco davasında 15,6 milyar dolarlık, hem Polonya hem de Eurocement’teki 2 ayrı davada da yaklaşık 5 milyar dolarlık talepleri olmuştu. Uluslararası tahkim heyeti bununla alakalı çok uzun süren araştırmalar yaptı. Her zaman objektifliğine inandığımız bir yapı içerisinde karar verildi. Bu kararlardan 3’ünün temyizi yoktu, bir tanesinin vardı. Libananco’da temyiz mahkemesi yine aynı doğrultuda karar verdi. Bu ortakların imtiyaz hakkının kaldırılmasıyla alakalı ayrı bir zarara uğramadığına yönelik karar vermişti. Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi’ndeki bu davalar nihayetlenmişti. Hem temyiz yolları kapandı hem uluslararası tahkim açısından bütün hukuk yolları kapanmış oldu. Şimdi aynı gerekçelerle mağdur oldukları ve bunun tazminata ulaştırılmasıyla alakalı aynı konuda bu kez Stockholm Ticaret Odası’ndaki tahkim merkezinde bir dava açtılar. Bize göre bu davanın başlatılması dahi doğru bir işlem değildir.”

Cem Uzan: % 8 hisse bana ait

Uzanlar bugüne kadar Çukurova Elektrik A.Ş (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasını gerekçe göstererek 3 farklı tahkim davası açtı. Bu davalardan en bilineni Libananco Davası. Uzanlar, 2006 yılında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Kurulu bir tabela şirket üzerinden Türkiye aleyhine 23.5 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Davayı kaybettiler ve hukuk masrafları dahil 15 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldılar. Yine aynı dönemde Cementownia Nowa Huta ve Europe Cement Davaları’nı kaybettiler. Daha önce açılan 3 tahkim davasında da sürece dolaylı olarak dahil olan ve arka planda kalmayı tercih eden Uzanlar bu sefer ilk kez kendi isimleriyle arenaya çıktı. 7 Mart tarihinde Stockholm Ticaret Odası (SCC) Tahkim Merkezinde açılan davanın Davacı bölümünde Cem Cengiz Uzan’ın ismi yazıyor.

Haberin Devamı