Gazete Vatan Logo

Fuar da dönüştü

CNR Emlak Fuarı ve Zirvesi’nde bu yıl yeni proje lansmanları değil kentsel dönüşüm projeleri ön plana çıktı. Bakanlık, Doğu Anadolu’daki dönüşüm projelerini maketlerle tanıtırken, zirvede yatay yapılaşmanın ve yeşilin önemine dikkat çekildi

Fuar da dönüştü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’nin desteğiyle düzenlenen CNR Emlak Fuarı ve Zirvesi dün kapılarını açtı. 26 Kasım’a kadar sürecek olan fuarda bu yıl kentsel dönüşüm projeleri ön plana çıktı. Geçtiğimiz yıllarda sektörün önde gelen firmalarının yeni proje tanıtımlarına sahne olan fuar, bu yıl kabuk değiştirdi. Bakanlık ve TOKİ yetkililerinin de konuşmacı olarak bulunduğu fuarda Türkiye’nin dört bir yanından kentsel dönüşüm projeleri tanıtıldı. İstanbul’da Gaziosmanpaşa ve Fikirtepe projeleri ön plana çıkarken, Bakanlık ve TOKİ de Şırnak’taki kentsel dönüşüm projelerini büyük maketlerle hem yerli hem de yabancı katılımcılara anlattı.

Mahalle mahalle kentsel dönüşüm

İstanbul’da kentsel dönüşümün planlı ilerlediği ilçelerden biri olan Gaziosmanpaşa, fuarda yerini aldı. 4.5 milyon metrekare riskli alan ilan edilen ilçedeki kentsel dönüşüm faaliyetleri katılımcılara maketler ve broşürler ile anlatıldı. Mahalle mahalle gösterilen kentsel dönüşüm projelerinin tamamı fuarda tanıtıldı. Belediyenin GOPAŞ şirketi dışında özel sektör firmaları da kendi standlarıyla yerini aldı.

Haberin Devamı

2 bin 400 konut ve 2 milyar lira değere sahip Ahes Misal İstanbul da bu projelerden biriydi. Fuara özel kampanya düzenleyen Süleyman Ekşi İnşaat, 60 daire için 60 ay sıfır faiz uygulayacağını duyurdu.

Ilgın İnşaat da 1.2 milyar lira değere sahip We Haliç projesini fuarda yerli ve yabancı yatırımcıya tanıttı. 1.057 konut ve 27 ticari alandan oluşan proje, masterplan kapsamında yapılmasıyla dikkat çekiyor.

Asrın Konakları’nda astrologlu tanıtım

Kuran İnşaat tarafından hayata geçirilen Asrın Konakları Marina projesinin standında katılımcılara iki sürpriz yapıldı. İlki projeden villa alana 2017 model 4x4 Jeep Renegade hediye edileceğinin açıklanmasıydı. Hediye edilecek araç standda da yer aldı. Ayrıca ünlü Hint astrolog Şebnur Kuran, bereket enerjisiyle ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında ilginç bilgiler paylaştı. Villa fiyatlarının 2 milyon ile 3.6 milyon lira arasında değiştiği de katılımcılara açıklandı.

Haberin Devamı

‘Yeşil’ mesaj

Fuarda bu yıl 2’nci kez sektör profesyonellerini bir araya getiren Emlak Zirvesi de düzenlendi. Zirvenin ana konusu yatay yapılaşma ve yeşil binalardı. Şehircilik Şurası kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeşil vurgusu ve yatay yapılaşma talebi zirveye damga vurdu. Zirvede konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’un betonlaşmasıyla ilgili eleştirilerini hatırlatırken, “Bizim gerçekten yeşil binaları artırmamız, daha doğrusu o kültürü edinmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da bizi uyarma ihtiyacı duydu. O mesajı aldık diyebiliriz” diye konuştu. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, TOKİ’nin kentsel dönüşüm projelerini anlatırken, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da Şehircilik Şurası’nda çıkan sonuçlara vurgu yaptı.

Enerji verimliliği artacak

YEŞİL binalar üzerine 14 kitap yazan, 25 yıllık tecrübesi ile LEED sisteminde yaklaşık 4 bin inşaat sektörü profesyonelini eğiten, ‘Yeşilin Babası’ lakaplı Jerry Yudelson da ‘Sürdürülebilir Şehirciliğin Geleceği’ adıyla zirvede konuşma yaptı. Yudelson, “Sertifikasyon büyüme hızı yavaşlayacak, enerji verimliliği asıl nokta olacak, sıfır net enerji binaları yükselişe geçecek, derecelendirme sistemleri yarışacak, güneş enerjisi yükselişe geçecek, asıl vurgulanan nokta su olacak” diyerek yeşil bina mega trendlerini sıraladı. “Teknolojinin hızlı bir şekilde büyümesi ve her yıl daha da ucuzlama eğilimi, ticari gayrimenkul sektöründe büyük ölçekli adaptasyonun gerçekleşeceği ‘taşma noktası’na hızla ulaşıyor” diyen Yudelson, “Aynı şekilde, Ortadoğu’daki su kıtlığı, karbon emisyonlarının azaltılması için ulusal taahhütler, ucuz güneş ve rüzgâr enerjisinin kullanılabilirliği ve hızlı konuşlandırılması da (özellikle Türkiye gibi güneşli ülkelerde) dâhil olmak üzere küresel iklim değişikliği nedeniyle yoğunlaşan eğilimler ve mevcut binalardan enerji düşüşünün çok daha önemli hale gelmesi gerektiğine dair artan bir kabul var” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak’ta dönüşüm

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yıl ilk kez destek verdiği CNR Emlak Fuarı’ndaki standında Şırnak Silopi ve Cizre’de yürütülen kentsel dönüşüm projelerini maketlerle tanıttı.

500 milyon liralık proje

İSTANBUL Fikirtepe’de Mist İnşaat tarafından kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçen Optimist Residence projesi görücüye çıktı. 550 konut ve 56 ticari ünitenin yer aldığı proje 500 milyon lira değer sahip.