Gazete Vatan Logo

Fiyatlara sevinelim mi üzülelim mi bilemedik

Ekonomi Bakanı Elitaş, tebdili kıyafet markette yaptığı incelemede sebze fiyatlarının olağanüstü yüksek olduğunu gördüğünü belirterek, “İhracatçımız krizi çözdü” dedi.

Fiyatlara sevinelim mi üzülelim mi bilemedik

Rusya ile yaşanan krizin etkileri tartışılmaya devam ediyor. Fikir Sofrası toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya pazarına giremeyen sebze meyve ürünlerinde tüketicide indirimli fiyat beklentisi oluştuğuna dikkat çekti. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından markette fiyatlara göz attığını belirten Elitaş şöyle konuştu:

“Krizden sonra bir gün şapkamı giydim, kaşkolumu sardım tanımasınlar diye… Markete girdim bir baktım fiyatlar olağanüstü yüksek. Domates fiyatları 6 lirayı geçmiş, biber fiyatları 6.5-7 lirayı aşmış... Biz yaş sebze meyvede Rusya’nın almadığı malların Türk pazarına girdiğinde biraz fiyatlar düşecek ve Aralık ayı enflasyonu da olumlu yansıyacak diye tahmin ediyorduk. Fakat ihracatçımız gerçekten takdire şayan bir şekilde Rus pazarından kaybettiğini hemen alternatif pazarlara yönlendirdi. O da olaya anında müdahale etmemiz sonucunda oldu.”

1 günde çözdük hamdolsun

Elitaş, Rusya ile krizin kendisi Bakan olmadan 4-5 saat önce gerçekleştiğine işaret ederek, şunları aktardı:

Haberin Devamı

“24 Kasım’da bakan oldum ve bunu saat 14’te öğrendim. Aynı sabah 9’u 20 geçe uçak krizi çıktı yani ben bakan olmadan 4-5 saat önce. Akşam saat 23’te yaş meyve sebze sorunu yaşandı ve 25’inde konuyla ilgili toplantı yaparak sorunları da çözdük hamdolsun. En zor meseleyi sessiz sedasız, ihracatçımız alternatif pazarlarla krizini çözdü. Bu da hepimiz için mutluluk kaynağı oldu.”

Yakınma değil yekinme zamanı

Gelişen bir Türkiye için herkesin kendi sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini yineleyen Elitaş, “Kayseri tabiriyle 2016 yakınma değil yekinme (ayağa kalkma) zamanı” dedi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 seviyesinde büyümesini beklediklerini anlatan Elitaş, enflasyonda piyasa beklentilerinin yüzde 8’e yakın artış yönünde olduğunu kaydetti.

2015 ihracatı zor yakalanır

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Orta Vadeli Plan’daki beklentilere uyumlu şekilde geçen yıl ihracatın 143.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Elitaş şöyle devam etti: “Rusya ile yaşadığımız durum ve Habur sınır kapısındaki problemler olmamış olsaydı, bir 500-600 milyon dolarlık daha, 144.5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmamız mümkündü ama olmadı. Bu yıl Orta Vadeli Plan’a göre 150 milyar dolar ihracat hedefleniyor. Şartlar bu şekilde devam ederse 2015 ihracat hedefi rakamlarını yakalayabilmemiz zor gibi görünüyor. Çare ne? Çare yeni pazarlar bulabilmek. İhracat mal yapısının daha teknolojik ürünlere teşvik rakamlarını yönlendirerek bu yapıyı değiştirerek katma değeri yüksek olan ürünlerin ihracat kapasitesini daha da iyi bir noktaya getirmekle mümkün olabilir.” İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının 4 milyar doları aştığına işaret eden Elitaş, yatırım teşvikleriyle ilgili yapılacak yeni hedeflemelerle Türkiye’nin 3-5 yılda yüksek teknoloji ürünlerine doğru ihracat, üretim yapısını değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı