Gazete Vatan Logo

'Fırsat çıkarsa yeni marka alırız'

Devamlı takipte olduklarını söyledi

Türkiye’de kanunların izin verdiği ölçüde çalışacaklarını söyleyen Anadolu Grubu’nun patronu Tuncay Özilhan, “Yurtdışında satın alma fırsatı çıkarsa değerlendireceğiz” dedi.

Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Tuncay Özilhan, birada yurtdışında yeni markalar almak için devamlı takipte olduklarını söyledi. Türkiye’de alkollü içeceklerle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yurtiçinde kanunların izin verdiği ölçüde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Tuncay Özilhan, “Yurtdışında ciddi bir ağırlığımız ve yatırımlarımız var. Yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yeni markalar almaya soğuk bakmıyoruz. Devamlı bakıyoruz. Bir fırsat çıkarsa değerlendireceğiz” diye konuştu.

Fabrika sayısı artacak

Tuncay Özilhan, yılbaşında yaptığı açıklamada grubun ağırlıklı olarak bira ve meşrubatta şirket birleşmesi, satın alımı, yeni bir pazara girilmesi ve benzeri büyük çaplı bir yatırım hariç bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar tutarında yatırım yapmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Kısa bir süre önce bira devi Heineken ile Kazakistan ve Sırbistan ortaklıklarını sonlandırdıklarında da Özilhan, “Biz Kazakistan’da daha güçlüyüz. Orada 2 bira, 1 kola fabrikamız var ve daha da büyüyeceğiz. Bira fabrikalarının sayısını 3’e, kola fabrikası sayısını 2’ye çıkaracağız. Bunun için 175 milyon dolarlık yatırım yapacağız” açıklamasını yaptı.

600 milyondan fazla tüketiciye ulaşıyor

ANADOLU Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş., Türkiye dışında Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden oluşan geniş bir coğrafyada bira, malt ve alkolsüz içecek üretimi ile pazarlamasını gerçekleştiriyor. Şirketin Türkiye’de 5, Rusya’da 8, Kazakistan’da 2, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan’da birer bira fabrikası olmak üzere toplam 18 bira, 7 malt fabrikası ve 1 adet şerbetçiotu işleme tesisi bulunuyor. Satış hacmi bakımından Avrupa’nın 5’inci, dünyanın en büyük 12’inci bira şirketi. Şirketin Efes Pilsen dışında yurtdışında Stariy Melnik, Caramian, Karagandinskoe ve Chernamor gibi markaları bulunuyor. Coca-Cola ile işbirliği olan şirket 20 meşrubat şişeleme tesisiyle uluslararası bir güç konumunda. Şirketin ürün ve hizmetleri geniş bir coğrafyada 600 milyonu aşan bir tüketici kitlesine ulaşıyor.

Gezi iptal ettirdi

TUNCAY Özilhan, Efes Pilsen One Love Festival’inin alkol düzenlemesi yüzünden değil Gezi Parkı olayları nedeniyle iptal edildiğini söyledi. Özilhan, “Düzenlemeler yüzünden bir kırgınlığımız yok, Gezi Parkı’nda hassas bir süreç yaşanırken festival yapılmasını uygun görmedik” diye konuştu. Özilhan, hafta içinde yaptığı bir açıklamada da “Gençlerle başlayan bu eylemlerin uzlaşmayla sonlanmasını istiyorum. Sayın Başbakan’dan rica ediyorum” değerlendirmesini yapmıştı.

Haberin Devamı