Gazete Vatan Logo

Filmin ‘esas’ kahramanı onlar

AFM sinemalarının yüzde 88.01 hissesi 82.4 milyon dolar bedelle Esas Holding’e satıldı

Şevket Sabancı, Ali Sabancı ve Emine Kamışlı tarafından kurulan Esas Holding havacılık, gıda, sağlık, perakende gibi sektörlerden sonra eğlence sektörüne de adım atmış oldu.

Bir süredir satış süreci devam eden AFM Sinemaları’nın yeni sahibi Esas Holding oldu. AFM’nin Eurasia Cinemas B.V’nin elindeki %88.01 hissesi nakit 82.4 milyon dolara Esas Holding’e satıldı. Sözkonusu bedelin nakit olarak ödeneceği, satışla ilgili taraflar arasında hisse alım anlaşmasının imzalandığı açıklandı.

AFM taarfından KAP’a yapılan açıklamaya göre, söz konusu hisse alım anlaşması uyarınca, bu fiyat anlaşmada belirtilen şart ve koşullara bağlı olarak bazı uyarlamalara tabi olabilecek. Anyaşma uyarınca, satıma konu hisselerin satıcılar tarafından alıcıya devri Rekabet Kurulu ve hisse alım anlaşması kapsamında öngörülen diğer izin, şart ve koşulların tamamlanmasına tabi bulunuyor. AFM’de çoğunluk hisselerinin Sabancı Ailesi tarafından kurulan Esas Holding tarafından alındığının duyulması İMKB’de işlem gören AFM hisselerini de hareketlendirdi. Açıklamanın ardından yüzde 8’e yakın prim yapan AFM hisseleri günü yüzde 6.25 primle 11.90 liradan kapadı. Rus Eurasia Sinemas 2007 yılında AFM’nin yüzde 51.9 hissesini Akdemir ailesinden satın almıştı. O dönemde yüzde 38.’i halka açık olan şirketin yüzde 36.11’lik hissesi de Ruslar tarafından çağrı yoluyla toplanmıştı. Rus şirketin bir süredir muhtelif alıcılarla satış görüşmesi yaptığı ve en güçlü adayın da Esas Holding olduğu biliniyordu.

Fitaş’la başladı şimdi 201 salonu bulunuyor

1965 yılında İstanbul Beyoğlu’nda Dünya ve Fitaş olmak üzere iki salonla hizmet vermeye başlayan AFM’nin bugün Türkiye genelinde 201 salonu ve 33 bin 618 koltuk kapasitesi bulunuyor. AFM’nin 2009 yılında elde ettiği satış geliri 76 milyon 578 bin TL. Bu rakam, önceki yıl 70 milyon 917 bin TL seviyesindeydi. Çok sinema salonlu yeni lokasyonlara da yatırım yapmayı öngören AFM sinemaları, her yıl koltuk sayısında yüzde 20’lik büyüme elde etmeyi hedefliyor.

Her 2.5 yılda bir sinemaya gidiyoruz

İstatistiklere göre Türk halkı 2.5 yılda bir sinemaya gidiyor. Sektörün son yıllarda yaptığı atak yatırımcıların iştahını kabartıyor. Türkiye’de sinema seyircisi 2007’de önceki yıla göre yüzde 10, 2008’de 2007’ye göre yüzde 23.6 arttı. 2009’da krizin etkisiyle seyirci sayısında yüzde 5 daralma yaşansa da 2010’un ilk çeyreğinde yerli ve 3 boyutlu filmlerin etkisiyle yüzde 25.8 artış oldu. Türkiye sinemaları şu an dünyada en çok yerli film izleyen 4’üncü ülke konumunda ve dünya ölçeğinde en hızlı büyüyen 2 sinema pazarı arasında.

Gruptan ayrıldılar çok hızlı büyüdüler

Şevket Sabancı kızı Emine Kamışlı ve Ali Sabancı, Sabancı Holding’den bağımsız kendi işlerini yapmaya karar verdikten sonra öncelikle enerjilerini Türkiye’nin en büyük özel havayolu şirketi haline dönüşen Pegasus’a verdi. Grubun sağlık alanındaki şirketi Medline da hızlı gelişim gösterdi.

Grup, Peyman, Bonbeef, Bonservis, CityForm, Trakya Çiftliği gibi şirketlerin de sahibi. Esas Holding AFM’den önce Air Berlin satın alması ile de adından söz ettirmişti. Esas Holding’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Şevket Sabancı yürütürken, Emine Kamışlı, Ali Sabancı, Erhan Kamışlı, Osman Ünsal ve Engin Tuncay yönetim kurulunu oluşturuyor.

Haberin Devamı