Gazete Vatan Logo

Faiz de döviz de artmaz!

Karadere 2014 yılına ilişkin öngörülerini açıkladı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kur ve faizin şu an bulunduğu seviyelerin 2014’ü temsil eden seviyeler olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük bankalarından Garanti Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2014 yılına ilişkin öngörülerini açıkladı. Eskişehir’de yatırımcıların ve iş sahiplerinin sorularını yanıtlayan Karadere “2014 yılında faizlerde kimse çok fazla bir düşüş beklemesin. Ancak yükselme de beklemiyoruz. Faizlerin ve kurun şu anda bulunduğu seviyelerin 2014’ü temsil eden seviyeler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Karadere, hükümetin yaptığı bazı düzenlemelerle KOBİ kredilerinde bir miktar daha ucuzlama olabileceğini ancak tüketici kredileri ve kredi kartları tarafında böyle bir maliyet indiriminin görünmediğini de sözlerine ekledi.

KOBİ’lere uyarı

Mevduat faizleri şu an yüzde 9’larda dolar/TL seviyesi ise 2.01’lerde bulunuyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, doların yıl sonunda 1.92 TL seviyesine ineceğini iddia etmişti.

Gelecek yılın, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için altın bir dönem olmayacağını ancak kriz de beklenmediğini dile getiren Karadere, 2014’ün, KOBİ’lerin çok fazla açılmamaları gerektiği bir sene olacağını savundu.

Garanti Bankası’yla ilgili de bilgiler veren Karadere, bir süre önce duyurdukları 9 aylık bilançolarında yaklaşık 2.5 milyar lira kar açıkladıklarını ve bu yılın kalan bölümünde benzer bir ivme tahmin ettiklerini belirtti. Uzun yıllar reel sektöre ciddi fon aktarmayı ilke edinen bir banka olduklarına dikkati çeken Karadere, “2014 yılı da Garanti Bankası olarak kredilerimizi yüzde 20’nin üzerinde büyüttüğümüz bir yıl olacak” dedi. Kredi çeşitliliğini artırdıklarını vurgulayan Karadere, 17 sektör paketleri olduğunu ve gelecek yıl ihracatçılarla ilgili yenilikler yapacaklarını aktardı.

Haberin Devamı