Gazete Vatan Logo

Evet ‘füze’den çekindiler

ABD’li Merrill Lynch, Aselsan’ın halka arzında danışmanlık teklifini geri çekmişti. Aselsan’dan bir yetkili, “Çin ile işbirliğinden çekindiler” dedi.

ABD kökenli dünyanın en büyük aracı kurumlarından biri olan Merrill Lynch, Aselsan’ın ikincil halka arzına danışmanlık yapmaktan vazgeçti. Aselsan’dan bir yetkili, ikincil halka arz sürecine danışmanlık yapmak üzere teklif veren Merrill Lynch-Halk Yatırım ortaklığının, Aselsan’ın Türkiye’nin uzun menzilli füze projesinde Çin firması ile çalışması olasılığı nedeniyle çekildiğini belirtti. Aselsan yetkilisi, “Kalan tekliflerle değerlendirme sürecimiz devam ediyor” dedi. Türkiye, uzun menzilli hava savunma ve füze projesi ihalesinde ABD’nin yaptırım listesinde olan Çin firması CPMIEC ile sözleşme görüşmelerine başlamıştı.

Aselsan tarafından KAP’a yapılan açıklamada da, “Aselsan’ın sermaye artırımı sureti ile ihraç edilecek paylarının halka arz edilmesine ilişkin aracılık hizmetleri ihalesine 12 yerli ve 9 yabancı aracı kurum davet edildi. Davetlilerin en az bir yerli ve bir yabancı aracı kurumdan oluşacak konsorsiyumlar olarak teklif vermeleri istendi. Bu çerçevede 5 konsorsiyum teklif verdi. Halk Yatırım liderliğinde teklif veren Halk Yatırım-Merrill Lynch konsorsiyumu ihaleden çekilmiş olup, teklif veren diğer konsorsiyumların değerlendirmesi sürüyor” denildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione de ABD’nin yaptırım listesinde olan bir firmanın seçilmesinin, bu firmayla çalışacak Türk firmaları ile ABD şirketlerinin iş yapması önünde ciddi engeller yaratacağını söylemişti.

Aselsan yetkilisi, aracı kurumlardan gelen diğer 4 teklifin de yerli ve yabancı şirketlerden oluşan konsorsiyumlar olduğunu, içlerinde uluslararası büyük bankaların da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Çinliler’den başka teklif yok

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, uzun menzilli hava ve füze savunma projesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğini, ihaleye katılan ikinci ve üçüncü sıradaki firmalardan henüz resmi yeni bir teklif gelmediğini açıkladı. Bayar, “İkinci ve üçüncü sıradakilerden resmi bir teklif gelmedi” dedi.

Haberin Devamı