Gazete Vatan Logo

‘ET’me eyleme...

‘Yapay et’ üretilmesini hedefleyen bir proje için kesenin ağzını açtı

Bugüne kadar çok sayıda uçuk kaçık yatırımıyla dikkat çeken online bir ödeme sistemi PayPal’ın kurucu ortağı Peter Thiel, son olarak laboratuvar ortamında ‘yapay et’ üretilmesini hedefleyen bir proje için kesenin ağzını açtı. En son üniversiteye gitmek istemeyen çocuklara kucak açtığı ‘özgürlükçü ada cenneti’ (liberitarian island paradise) projesiyle gündeme gelen Thiel, bu kez de kendi adını taşıyan vakıf aracılığıyla Modern Meadow isimli bir araştırma grubuna yaptığı 350 bin dolarlık bağışla tartışmalara konu oldu. Proje, hayvanlara zarar vermeksizin vücutlarından alınacak hücrelerden doğal görünümde ve lezzette etler yaratılmasını öngörüyor. Modern Meadow ekibi, ‘bio-printing’ adı verilen bir teknoloji vasıtasıyla eldeki örnekleri kullanarak yaratacakları 3 boyutlu hücre yapraklarının daha sonra bir biyoreaktör içerisinde elektrik akımlarıyla uyarılarak kas dokusuna dönüştürülebileceğini savunuyor. Et üretimi ve hayvancılık insanlar üzerinde bir çok hastalığa da sebep olduğunu savunan bilim adamları etin steril laboratuvar ortamında üretilmesinin deli dana, domuz gribi, kuş gribi ve Salmonella gibi hastalıkların risklerinin azaltılmasını sağlayacağını savunuyor. Amerika’da 1998’den bu yana hizmet veren PayPal 2011’den bu yana Türkiye’de de hizmet veriyor. EBay, 2002 yılında PayPal şirketini 1.5 milyar dolara satın alıncaya kadar şirkette CEO görevini üstlenen Thiel, aynı zamanda dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı Facebook’ta da yönetim kurulu üyesi. Girişim sermayesi ve hedge fon yöneticisi olan Theil’in Facebook’taki hisselerinin değeri 590 milyon dolar civarında.

New York’un banker ‘Kastelli’si yine sahneye çıktı

MF Global, portföyündeki yüklü Yunan tahvilleri nedeniyle geçtiğimiz yıl Ekim ayında iflas bayrağını çektiğinde şirkette CEO görevinde bulunan Jon Corzine, sahalara geri dönmeye hazırlanıyor. Müşterilerinin milyonlarca dolarını ortadan yok eden Corzine hakkında açılmış çok sayıda dava bulunuyor. Corzine’nin dava süreci, Türkiye’de 1980’lerde yaşanan banker krizinin baş aktörü Banker Kastelli adıyla anılan Cevher Özden’i akıllara getiriyor. Corzine’ın kongre üyeleri tarafından sorgulandığı sırada, “Paranın nerede olduğu hakkında hiçbir fikrim yok” dediğini hatırlatan New York Times gazetesi, MF Global eski yöneticisinin yeni bir hedge fon kurmak için kolları sıvadığını yazdı. New Jersey Eyaleti eski valisi ve Goldman Sachs eski CEO’su Jon Corzine’nin 2010 yılında devraldığı MF Global, Goldman’ın kendi sermayesi ile risk alma modeli üstüne yeniden yapılandırılmıştı. Ağırlıklı olarak türev piyasalardaki işlemlere aracılık eden ABD’li MF Global, ABD tarihinin en büyük 8’inci iflasına imza atmıştı. MF Global, iflas bayrağını çektiğinde şirketin mal varlığı 41 milyar dolar, borcu ise 39.2 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

AirFrance yolda kaldı, yakıt parasını yolculardan istedi

Varış noktası Lübnan’ın başkenti Beyrut olan AirFrance uçağı, şehirde yaşanan çatışmalar nedeniyle iniş yapamayınca Amman’a yöneldi. Ancak uçağın yakıt ikmali için Şam’a iniş yapmak zorunda kalması, havayolu şirketi çalışanlarının kendilerini yolculardan ‘para dilenirken’ bulmalarına neden oldu. Çünkü, Şam havaalanı yetkilileri, Mart ayından bu yana şehre olan tüm uçuşlarını iptal etmiş olan AirFrance’in kredi kartı ile yakıt satın almasına izin vermedi. Yakıt sorununun daha sonra yolculardan para toplanmasına gerek kalmadan çözüldüğü açıklandı. Ancak sorunun nasıl çözüldüğüne dair daha fazla bilgi verilmedi. AirFrance uçağının Şam’da geçirdiği 2 saatin ardından havalandığı ve Kıbrıs’a iniş yaptığı belirtildi. Avrupa Birliği’nin Suriye yönetimini protesto etmek amacıyla uygulamaya koyduğu ambargo, sadece Avrupalı havayolu şirketlerinin Suriye uçuşlarını değil, Suriyeli havayolu şirketlerinin Avrupa uçuşlarını da engelliyor.

Haberin Devamı