Gazete Vatan Logo

En şanssız yatırımcı

Cumhurbaşkanı Gül’ün elinden ödül alan işadamı Hamdi Akın önce sevindi, sonra üzüldü

Hamdi Akın, geçen hafta Eskişehir’de başarılı girişimci ödülünü Cumhurbaşkanı Gül’ün elinden aldı. Akın, kısa süre sonra yurtdışındaki olumsuz gelişmelerle üzüldü...



YurtdIŞI piyasalardaki geçen hafta yaşanan olumsuz havanın etkisiyle taban seviyeden talep toplanan Akfen Holding’de halka arz oranı yüzde 29.2’den yüzde 7’ye düşürüldü. Akfen Holding’in patronu Hamdi Akın, “Halka açılma programından vazgeçmiyoruz” dedi



Yurtdışı piyasalarda geçen hafta yaşanan olumsuz havanın etkisiyle taban seviyeden talep toplanan Akfen Holding’de halka arz oranı yüzde 29.2’den yüzde 7’ye düşürüldü. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding’in halka arzında yurtdışı piyasalardaki olumsuzluk nedeniyle talebin tabandan geldiğini belirterek, bu yüzden halka arzda oranı düşürme kararı aldıklarını açıkladı. Akın, “İptal kesinlikle yok. Yurtdışında geçen hafta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle talep istediğimiz yerden gelmedi. Tabandan geldi. Tabandan gelince biz de oranı düşürüyoruz. Oran küçültüp yola devam edeceğiz. Her şekilde halka açılma programından vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Daha önce yapılan açıklamalara göre; Akfen Holding’in halka arzına aracılık eden konsorsiyuma İş Yatırım liderlik etti ve konsorsiyum 30 aracı kurumdan oluştu. Geçtiğimiz hafta 5-6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen halka arz talep toplama işlemindeki konsorsiyumda Finans Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler de eş liderler olarak yer almıştı. Halka arzda fiyat aralığı 1 adet pay başına 12.5-17.5 lira olarak tespit edilmişti. Buna göre Akfen Holding halka arzında daha önce açıklanan sermayesinin yüzde 29.2’sine denk gelen 38.8 milyon lira nominal değerli payların halka arzı yerine, çıkarılmış sermayesinin yüzde 7’sine denk gelen toplam 8 milyon nominal değerli payları halka arz edecek.



SPK’ya başvuru yapıldı


ŞİRKETTEN dün KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:

“...5-6-7 Mayıs 2010 tarihlerinde talep toplama yöntemi ile yapılacak olan pay halka arzı ile ilgili olarak, şirketimiz yönetim kurulu tarafından şirketin, çıkarılmış sermayesinin 104.513.890 TL’den 133.000.000 TL’ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek 28.486.110 TL ve mevcut ortakların sahip olduğu 10.355.890 TL olmak üzere toplam 38.842.000 TL nominal değerli payların ve ek satış hakkının kullanılması halinde mevcut ortakların 5.826.300 TL nominal değerli paylarının halka arzı yerine, şirketin çıkarılmış sermayesinin 104.513.890 TL’den 112.383.890 TL’ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek 7.870.000 TL ve mevcut ortaklardan Akfen İnşaat Turizm A.Ş.’nin sahip olduğu 130.000 TL olmak üzere toplam 8.000.000 TL nominal değerli payların halka arza konu edilmesine karar verilmiş olup, buna ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapılmıştır.”





Aksa’da halka arz süreci etkilenmez




KazancI Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Kazancı, Akfen Holding’in halka arz sürecinde yaşanan gelişmelerin Aksa Enerji’nin sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Kazancı, bir tarafta bir holding, diğer tarafta ise bir enerji şirketinin halka arzının söz konusu olduğunu ifade ederek, “Biz ürünümüzün değerine güveniyoruz. İkisi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren iki şirket. Burada yaşananların bizi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. 13-14 Mayıs’ta, herşeyi planladığımız gibi yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Hafta sonu Antalya’daki Gaz Dağıtıcıları Birliği toplantısında soruları yanıtlayan Kazancı, benzer sorular üzerine Akfen Holding ile Aksa Enerji’nin halka arz süreçlerinin çakışmasının hiçbir biçimde birbirini etkileyeceğine inanmadığını söylemişti.

Biri holding, biri enerji şirketi

Akfen’in holding hisselerini arz edeceğini ve riskini dağıtmak isteyen yatırımcıya hitap ettiğini belirten Mehmet Kazancı, Aksa Enerji’nin ise tamamen enerji yatırımcısına odaklanan bir halka arz olduğunu söylemişti. Dünyadaki enerji şirketlerinin değerinin ve hesaplanma yöntemlerinin belli olduğunu ifade eden Kazancı, şirketin değerini bulması konusunda da bir sıkıntı yaşanacağına inanmadığını ifade etti.

Haberin Devamı