Gazete Vatan Logo

Elektrik faturalarında büyük tasarrufun yolları açıklandı

Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, kış aylarının gelmesi ve elektrik tüketiminin artmasıyla birlikte, vatandaşların faturalarını nasıl düşürebilecekleri konusunda altın değerinde önerilerde bulundu.

Elektrik faturalarında büyük tasarrufun yolları açıklandı

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Kış mevsiminin soğuk yüzünü hissettirmesiyle evlerdeki elektrikli cihazların kullanım süreleri uzadı. Bu durum, elektrik faturalarında kaçınılmaz yükselişlere neden olurken, Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, faturalarda gözle görülür indirimler yapmanın mümkün olduğunu belirtti ve "Evlerdeki elektrik tüketimini azaltacak pratik bilgileri" paylaştı.

BEYAZ EŞYALAR ELEKTİRİĞİ SÖMÜRÜYOR

Altuğ Karataş, "Evde en yüksek elektrik tüketenler beyaz eşyalar," diyerek başladığı açıklamasında, özellikle eski model buzdolaplarının yıllık 700 kilovat elektrik tükettiğini, buna karşın yeni nesil A+ enerji sınıfı buzdolaplarının ise yılda sadece 350 kilovat tükettiğini ifade etti. Karataş, "Eski dolapları yeni dolaplarla değiştirdiğiniz zaman elektrik tüketimi yarı yarıya düşüyor," diyerek önemli bir tasarruf ipucu verdi.

DÜŞÜK SICAKLIKTA YIKAMA YAPMAK TASARRUF SAĞLIYOR

Enerji Uzmanı Karataş, "Bulaşık ve çamaşır makinelerinde düşük sıcaklık ayarları kullanıldığı zaman yüzde 30 oranında elektrik tasarrufu sağlıyor. Onun için bulaşık ve çamaşır makinesinin dolu şekilde ve ekonomik programlarda çalıştırılması gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

STANDBY MODUNDA ELEKTRİK TÜKETMEYE DEVAM EDİYOR

Karataş, elektronik eşyaların bekleme modundayken bile enerji tükettiğine dikkat çekerek, "Elektronik eşyalar standby modunda elektrik harcamaya devam ediyor. Buna hayalet tüketim diyoruz," ifadelerini kullandı ve bu durumun önüne geçmek için çoklu priz düğmelerinin kullanılmasının yüzde 5 civarında tasarruf sağlayabileceğini belirtti. Bu küçük ama etkili değişikliklerle, elektrik faturalarında önemli bir düşüş elde edeceğini ifade etti.

KURUTMA MAKİNELERİ YÜKSEK ENERJİ HARCIYOR

Evlerde sıkça kullanılan kurutma makinelerinin ise "enerji canavarları" olarak nitelendirildiğini ve yüksek miktarda elektrik tükettiğini ifade eden Karataş, "Esas elektrik canavarı ise; özellikle balkonsuz evlerde kullanılan kurutma makineleri olarak öne çıkıyor. Evlerin artık enerji canavarı çamaşır kurutma makineleri. Eğer çamaşırlarınızı çamaşır kurutma makinesi kullanarak kurutmayı tercih ederseniz; yüksek miktarda elektrik faturasını göze almanız gerekiyor. Eğer çamaşırlarınızı serme yöntemiyle kurutursanız hem elektrik hem de kış aylarında eviniz nem sağlayacağı için doğal gazdan tasarruf etmiş olursunuz." dedi.

Haberin Devamı