Gazete Vatan Logo

Ekonomi kurmayı en bol Meclis oldu!

Seçimlerden tek parti iktidarının çıkmaması piyasaları tedirgin ederken, Meclis’e giren ekonomi ve finans piyasalarının yakından tanıdığı isimler dikkati çekiyor.

Ekonomi kurmayı en bol Meclis oldu!

G enel seçimlerde AK Parti’nin 13 yıllık tek parti iktidarının sona ermesiyle koalisyon veya erken seçim ihtimallerinin gündeme gelmesi piyasaları tedirgin etti. Ancak ilginçtir AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin temsil edileceği TBMM’de ekonomist açısından en bol dönem yaşanacak.

4 partinin listelerinden Meclis’e girmeye hak kazanan ekonomi ve finans piyasalarının yakından tanıdığı isimler, yeni dönemde parlamentoda görev yapacak.

AK Parti’de bakanlardan Fikri Işık, Nihat Zeybekci, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek ile eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yeniden milletvekili seçildi. Eski bürokratlardan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve akademisyen Vedat Bilgin yeni dönemde AK Parti sıralarında yer alacak.

CHP’nin vitrini değişti

CHP’nin ekonomi vitrini de yeni dönemde değişecek. Partinin ekonomi yönetiminde söz sahibi olan Faik Öztrak, Mehmet Akif Hamzaçebi ve Bihlun Tamaylıgil Meclis’teki görevlerine devam edecek. Partinin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel CHP sıralarının yeni yüzleri olacak.

Haberin Devamı

TSE eski Başkanı giremedi

Ekonomi kurmayları büyük oranda değişen bir başka parti de MHP. Eski bakanlardan Oktay Vural, Koray Aydın ve Ahmet Kenan Tanrıkulu yeniden MHP listelerinden Meclis’e girerken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve eski Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, partinin ekonomi yönetiminde bulunuyor.

Yüzde 10 barajını aşarak 25. Dönem Parlamentosu’nda grup olarak temsil edilecek HDP’de ekonomi alanında en önemli isim olarak MYK Üyesi Sezai Temelli öne çıkıyor.

AK Parti’den, İstanbul 1. Bölgede 17. sıradan aday gösterilen eski TSE Başkanı Hulusi Şentürk ile Manisa 7. sıradan aday olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz Meclis’e giremedi.