Gazete Vatan Logo

Dolar yükselince yabancı eve döndü

Dolardaki artış, satılık konutları yabancılar için daha cazip hale getirdi. Geçen ay satılan markalı konutların yüzde 11’ini yabancılar aldı. Bu rakam, son 6 ayın rekoruna işaret etti.

Dolar yükselince yabancı eve döndü

Döviz kurlarındaki yükseliş, Türkiye’deki gayrimenkulleri yabancılar ve gurbetçiler için cazip hale getirdi. Yabancıların konut alımları, Ağustos’ta son 6 ayın zirvesine çıktı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ağustos ayında markalı konut projelerindeki satışların yüzde 11’i yabancı yatırımcılara yapıldı. Bu oran, yüzde 9 olan son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıktı. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 42) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 29 ile 3+1 ve yüzde 19 ile 1+1 konutlar izledi.

Endeksin sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 11’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıkan yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. Kur artışı, yabancılar ve gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önemli fırsatlar var

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand da sonuçları şöyle değerlendirdi: “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.17 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gerçekleşti. Ağustos ayı içerisinde yaşadığımız kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması, beklendiği gibi talep azalmasını karşımıza getirmiş, konuta erişim problemini ortaya çıkarmıştır. Ancak sektörde görülen yavaşlamaya rağmen, fiyatlarda yaşanan düşüşlerin konut alıcısı açısından önemli bir fırsat oluşturacağını söyleyebiliriz.”

Kredi faizi artınca yine ‘senet’ dediler
Konut kredisi faizleri, son dönemde hızlı yükselişte. Ağustos’ta kredi faizleri yüzde 2’yi aşınca, ev almak isteyenler bankaların değil firmaların yolunu tuttu. Markalı konut alan müşterilerin Ağustos’ta peşinat kullanım oranı yüzde 34 oldu. Banka kredisi kullanım oranı yüzde 17’ye kadar düşerken senet kullanım oranı yüzde 49’a yükseldi. Buna göre, satılan her 2 konuttan biri için senet kullanıldı.
Bitmiş eve talep var
Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından, yüzde 58’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında 4 puanlık artış yaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış Mart ayından beri devam ediyor.
Satılıkta Hakkari kiralıkta Yalova
81 ilin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre, konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son bir yılda yüzde 9 arttı. Konut kira değerleri de son bir ayda yüzde 1.18, son 1 yılda yüzde 8.42 artış gösterdi. Ağustos’ta Hakkari’de metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1.85 arttı ve Hakkari, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Yalova’da da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.04 yükseldi ve Yalova kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde Şanlıurfa’da kira değerleri yüzde 0.49 azalarak, kiraların en çok azaldığı şehir oldu.

Haberin Devamı