Gazete Vatan Logo

Doha’daki 4.4 milyar $’lık metroyu Türkler yapacak

STFA ve Yapı Merkezi, Katar Doha Metrosu’nun 4.4 milyar dolarlık hat ihalesini aldı. Doha, bugüne kadar Türk müteahhitlerin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük ihale.

İki Türk inşaat şirketi, Türk müteahhitlerinin yurtdışında aldığı en büyük bedelli ihaleye imza attı. Yurtiçi ve yurtdışında önemli ve prestijli inşaat projelerine imza atan STFA ve Yapı Merkezi, Katar Doha Metrosu kapsamında en büyük hat olan ‘Gold Line’ ihalesini kazandı. 4.4 milyar dolar bedelli Gold line ihalesinin, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’daki en büyük yatırımlardan biri olduğu belirtiliyor. 54 ay sürmesi planlanan projenin Ağustos 2018’de tamamlanması hedefleniyor.

Dev firmalar katıldı

Körfez ülkesi Katar’daki, metro, yeraltı istasyonları, demiryolu, stadyumlar, AVM’ler, oteller, otoyolu, köprüler, batırma tünel, rezervuarlar gibi yatırımlar için Türkiye ve dünyadan pek çok şirket talip oldu. Bunların en önemlilerinden biri olan Doha Metrosu ihalesi için 290 firmanın oluşturduğu 70 ortak girişim yeterlilik dosyası sundu. İşveren Ortak Girişim saysını önce 32’ye, daha sonra da 18’e düşürerek yapılacak ihalelere ortak girişimleri davet etti. 4 ana hattan oluşan Doha Metrosu’nun, Gold Line paketi STFA ve Yapı Merkezi’nin oldu..

2 yıllık zor süreç

Doha Metrosunun ihalesi tamamlanan 5 paketi ile ilgili ön yeterlilik Nisan 2011’de başladı. Yaklaşık bir yıl süren yeterlilik aşaması Mayıs 2012’de tamamlanarak ihale sürecine geçildi. 52 firmanın oluşturduğu 18 Ortak girişiminin her birine, 5 adet paketten sadece ikisine teklif verme hakkı tanındı. Yapı Merkezi ve STFA’nın teklif verdiği Gold Line ihalesi 2 yıl sürdü. En son aşamaya gelindiğinde STFA ve YM’nin içinde buluduğu ortak girişim, Impregilo (İtalya)-SK (Kore) Ortak Girişimi, Hochtief (Almanya) - CCC (Yunanistan/Filistin) Ortak Girşimi ve BAM (Hollanda)-Sixco (Belçika)- Midmac (Katar) OG’sine karşı yarıştı.

Aynı anda 6 köstebek çalışacak

- Gold Line Hattı, Yeni Doha Havalanı’ndan başlayarak şehri doğudan batıya doğru geçecek.

- Projede 32 km uzunluğunda ve 7.15m kazı çapında tünel bulunuyor.

- Tünellerin yapımında, aynı anda 6 adet Tünel Delme Makinası (Köstebek / TBM) kullanılacak.

- 13 yeraltı istasyonunun mimarisi en yüksek standartlar ile yapılacak olup, tamamen en son elektro mekanik teknolojisi ile donatılacak.

- İstasyonların yapımı sırasında 2.5 milyon m3 kazı yapılacak.

Haberin Devamı