Gazete Vatan Logo

Citi CEO’sundan şok eden istifa!

Şirkette üstlendiği 2 görevinden de ayrıldı

ABD’nin en büyük bankalarından Citigroup’un CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Vikram Pandit, şirkette üstlendiği 2 görevinden de ayrıldı. Yönetim kurulu, Pandit’den boşalan koltuğa, 1983’ten beri bankada çalışan ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika biriminin yönetiminden sorumlu olan Michael Corbat’ı atadı. 2007’de başlayan krizin zorlu aşamalarında Citi’nin başında olan Pandit’in istifası bankanın beklentilerin üzerinde rakamlar açıkladığı 3’üncü çeyrek sonuçlarının duyulmasından bir gün sonra geldi.Görevinden hiç beklenmedik bir zamanda ayrılan Pandit, Amerika’yı sarsan istifasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Son yıllardaki ilerlemeye bakıldığında, mali krizden güçlü bir kurum olarak çıkmayı başaran Citigroup’da liderliği bir başkasının ele alması için doğru zamanın şimdi olduğuna karar verdim” diye konuştu. Pandit’in istifasının ardından açıklama yapan Citigroup Yönetim Kurulu Başkanı Michael E. O’Neill,”Viktram’ın kararına saygı duyuyoruz” dedi. Dün, Citigroup yönetiminden ayrılan tek isim Pandit olmadı. New York merkezli bankadan yapılan açıklamada Başkan ve COO John P. Havens’ın da istifa ettiği belirtildi. Bu durum, ‘Citigroup yönetiminde deprem oluyor’ yorumlarına neden oldu. Citibank hisseleri erken işlem saatlerinde yüzde 2.6 düşerek 35.70 dolara geriledi. Hisse, bu yıl yüzde 39 değer kazanmıştı.

Coca-Cola’nın çıkışıyla Atina Borsası eriyecek

Yüzde 23’ü ABD’li Coca-Cola’ya ait olan Coca-Cola Hellenic’in Yunanistan’dan ayrılarak, Londra Borsası’na kote olma kararı Atina Borsası’nda işlem gören hisselerin toplam değerinin yaklaşık 39 milyar dolardan 31 milyar dolara düşmesi anlamına geliyor. Bu durumda Yunan Borsası, değeri 35 milyar dolar olan Vietnam Borsası’ndan daha küçük olacak. 7.6 milyar dolarlık piyasa değeriyle Yunanistan’ın en büyük şirketi olan Coca Cola Hellenic aynı zamanda dünyadaki en büyük ikinci şişeleme şirketi. Euro Bölgesi’nin yakasını bir türlü bırakmayan krizden bunalan şirket geçtiğimiz günlerde, merkezini İsviçre’ya taşıma kararı aldığını açıklamıştı. Şirketten geçen hafta yapılan açıklamada, Coca-Cola Hellenic’in 2007 Kasım ayında 273 milyar dolar olan, ancak krizle beraber değerin yüzde 86’sını kaybeden Atina Borsası’ndan ayrılarak Londra Borsası’na kote olacağı da duyuruldu. Atina Varlık Yönetimi başkanı Theodore Krintas, Coca-Cola’nın ülkeden ayrılışını olumsuz bir durum olarak yorumlarken; Coca-Cola Hellenic CEO’su Dimitris Lois ise ekonomik ve hukuki istikrarı nedeniyle İsviçre’nin tercih edildiğini açıkladı.

Yahoo’dan Google’a bir çelme daha

Dünyanın en büyük internet aranma motoru Google bir yöneticisini daha Yahoo’ya kaptırdı. Temmuz ayında Google’dan ayrılarak Yahoo’da CEO koltuğuna oturan Marissa Mayer, 2006’dan bu yana Google’da yöneticilik yapan Henrique de Castro’yu COO olarak transfer etti. Görevine Ocak’ta başlayacak olan Castro, yıllık 600 bin dolarlık maaşın yanı sıra hisse senedi primlerinden 36 milyon dolar elde edecek. 1 milyon dolar da nakit prim alacak olan Castro, Google’dan ayrılması karşılığında 20 milyon dolar değerinde şahsa özel hisse senedi sahibi de olacak.

Amazon’dan 50 bin kişiye iş müjdesi

Amazon.com, Şükran Günü’yle start alan tatil sezonunda zirve yapan alışveriş çılgınlığı süresince tüketici talebini karşılayabilmek için 50 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Küresel ekonomik kriz nedeniyle işsizliğin zirve yaptığı bir dönemde mevsimsel de olsa 10 binlerce kişiye ekmek kapısı olacak olan Amazon.com’un Başkan Yardımcısı Dave Clark, “Bu yıl binlerce kişiyi tam zamanlı olarak işe aldık. Buna ilaveten 50 bin kişiye daha mevsimsel istihdam olanağı sağlayabiliyor olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı