Gazete Vatan Logo

Böyle bir ülkeye yabancı sermaye gelmez!

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “Vergi cezası veya başka cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değil” dedi.

TÜSİAD’ın dün gerçekleştirilen 44’üncü Genel Kurul toplantısına Başkan Muharrem Yılmaz’ın sözleri damgasını vurdu. Yılmaz; hâlâ devam eden yolsuzluk iddiaları, Gezi olayları, çözüm süreci gibi konular düşünüldüğünde zor geçen bir 2013’ten 2014’e geçildiğine dikkat çekti.

‘Hangi dünyaya ait’

Yılmaz, “Bunların üzerine insanların adil yargılanma hakkından kolayca mahrum edilebileceklerini düşünün. Böyle bir gelişmenin ardından yabancı dostlarımız arasında ‘Türkiye hangi dünyaya ait’ sorusunun dolanmasını kabul edebilir misiniz? Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir” dedi.

ABD’den Avrupa Birliği’ne, Dünya Bankası’ndan IMF’ye herkesin kendini düzenlemeye ve tanımlamaya başladığını kaydeden Yılmaz, Türkiye’nin ise kendisini kör edecek bir kavgayla kendisini yıprattığını vurguladı. Yılmaz, şöyle devam etti:

‘Biz’ duygusu zedelenir

“Devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra bu kurumların nasıl işlediğini ve bundan sonra da nasıl işleyeceğini sorgulamadan kendimizi alamıyoruz. Siyaset dışı güçlerin devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışması bizi tedirgin ediyor. İnternette özgürlük sınırlarını etkileyen yasa tasarısının özgürlükleri etkileyeceği hayli açık. HSYK ‘yı düzenleyen yeni kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyuyoruz. Teklif bağımsızlığı tartışmalı olan HSYK yapısına yeni sorunlar ilave etmektedir.” Demokrasi alanında sıkıntılı günler yaşandığını da belirten Yılmaz; siyasi, toplumsal ve kültür kutuplaşmasının ‘biz’ duygusunu zedeleyeceğine dikkat çekti. Yılmaz, “Ülkemizin amasız, şerhsiz, istisnasız, çağdaş normlarla yönetilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

İşte o beklentiler

- Mevcut siyasi dalgalanmaların ve 2014 seçimlerin ekonomi üzerindeki etkisinin bertaraf edilmesi.
- Türkiyeyi terör ve şiddet ortamından kalıcı bir şekilde arındıracak olan çözüm sürecinde şeffaf adımlar atılması.
- Avrupa Birliği üyelik sürecinde 3-4 yeni başlık açılması.
- Yüzde 10 olan seçim barajının azaltılması.
- Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefinin yakalanması.
- Yürüyüş ve gösteri gibi başlıklar gibi temel hak ve özgürlüklerin alabildiğince genişletilmesi.

Yeni neslin değerleri büyük ölçüde benimsediğini Gezi sürecinde gördük

MUHARREM Yılmaz, endişelerini destekleyecek ne kadar olgu varsa, umutlarını muhafaza edebilmek için de bir o kadar gerekçeleri olduğunu söyledi. Geleceğin Türkiye’sini dünyaya açık, demokratik ve özgürlükçü değerleri benimsemiş, katılımcı demokrasiyi özümsemiş bireylerin kuracağına inandıklarını belirten Yılmaz, yeni nesillerin bu değerleri büyük ölçüde benimsediğini, başta Gezi Parkı süreci olmak üzere birçok vesile ile görme fırsatını elde ettiklerini kaydetti. Yapılan eleştirilerin ortaya konan talepler, bu gelişim çizgisinin görmezden gelinerek veya yasaklanarak, durdurulamayacağını kendilerine kuvvetle gösterdiklerini aktaran  TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin AB üyeliği hedefini paylaşan herkesin de bu bakış açısını teyit edeceği kanaatinde olduklarını dile getirdi.

Kurlardaki tırmanış tehlikeli seviyeye geldi

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, 17 Aralık sonrasında dövizde meydana gelen ciddi tırmanışın, dövizle borçlanmış tüm kurumları bir ay içinde yüzde 25-30 civarında borç artışı ile karşı karşıya bıraktığını söyledi. Yücaoğlu, “Bu tırmanış üretim, yatırım, büyüme ve işsizlik gibi konularda 2014 yılına ilişkin tüm hedef beklentileri olumsuz etkileyecek bir seviyeye ulaştı. Enflasyon ve faizler artış sürecine girdi. Yürütme ile yargının karşılıklı çatışma ve tartışmaları kuvvetler ayrılığı ilkesinin de ağır yara almasına sebep oldu. Bu tahribat yabancı sermayenin ülkeye bakışını olumsuz etkiledi” dedi. Orta ve uzun vadede hâlâ iyimser olduklarını kaydeden Yücaoğlu, “Maalesef yükselen Türkiye demokrasi alanında sınıfta kalmış, yetersiz bir demokrasi paketi ve yeni anayasa çalışmalarına son vererek kurtarma sınavlarını da elinin dışıyla itmiş oldu. 2014 yılında mahalli ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaşayacağız. Bu seçimlerin sağlıklı ve olgun biçimde idrak edilmesi demokrasi yolunda ilerlediğimizin en önemli göstergelerinden biri olacaktır. Buraya düşen en ufak bir gölge bizi başka bir lige götürür ve uzun süre başka birligde oynamamıza sebep olur” diye konuştu. Yücaoğlu, internet ile ilgili tasarı konusunda ise Meclis’in temel hak ve özgürlüklere uygun bir düzenleme yapmasını temenni ettiklerini vurguladı.

Koç ‘Endişeli değilim’ dedi Özyeğin’in kararı şaşırttı

- TÜSİAD’ın genel kurulunda gelişmeleri değerlendiren Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, “Endişeli değilim, birinci çeyrek geçsin bakacağız” dedi.

- Genel kurulda söz hakkı alması gereken zamandan önce konuşmak isteyen İshak Alaton’a, Divan Başkanı Hüsnü Özyeğin söz vermedi.

- Bunun üzerine Alaton, “Hepinizden utanıyorum bana konuşma hakkı vermediğiniz için” dedi. İsteği oylamaya sunuldu. Oylamada konuşması kararı çıktı.

- Konuşması uzayınca Özyeğin tarafından birçok kez uyarılan Alaton, konuşmasını kesmedi.

- Genel kurulda toplantının basına açık mı kapalı mı yapılması konusunda da sorun yaşandı.

- Divan Başkanı Özyeğin toplantının aradan sonraki kısmının basına kapalı olacağını söyledi.

- Ara sırasında TÜSİAD yetkilileri Özyeğin’in ilk divan başkanlığı olduğu için toplantıyı basına kapattığını söyledi ve basın içeri davet edildi.

- Hüsnü Özyeğin, “TÜSİAD Genel Kurulu’nu yönetmek Fiba Banka genel kurulunu yönetmekten zormuş” yorumunu yaptı.

Büyüme yüzde 4 değil 3.4 olur

TÜSİAD’ın toplantı öncesinde dağıtılan 2014’e yönelik öngörülerini içeren raporda, hükümetin yüzde 4 olan tahminine karşılık bu yıl büyümenin yüzde 3,4 olmasının beklendiği ifade edildi. Enflasyonun ise yüzde 7.6 ile hükümetin yıl sonu tahmini olan yüzde 5.3’ün üzerinde kalmasını bekliyor. TÜSİAD’ın işsizlik öngörüsü ise yüzde 10.7 seviyesinde.

Haberin Devamı