Gazete Vatan Logo

Borsalardaki hızlı rallinin düzeltmesi mi geliyor?

“Borsalarda bu yıl yüzde 30 düzeltme yapabilir”

Borsalar Mart’tan bu yana hızla tırmanışa geçti. Yatırımcılar “Tamam mı, devam mı” sorusunu sorarken dünyaca ünlü yatırım gurusu Mark Mobius, “Borsalarda bu yıl yüzde 30 düzeltme yapabilir” dedi. Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO’nun CEO’su El-Arian da yükselişin sonuna gelindiğini düşünüyor

Mobius uyardı: Hisse senetleri % 30 düşebilir

Templeton Asset Management’ta gelişmekte olan piyasalara yönelik 24 milyar dolarlık varlığı yöneten Mark Mobius, uzun yılların en düşük düzeylerinden sert artışlar gösteren küresel hisse senedi piyasalarında bu yıl yüzde 30 düzeltme olabileceğini bildirdi.

Mobius, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da yaptığı açıklamada, “Bu düzeyde artışları düzeltme olmadan yaşarsanız bir yerde düzeltme yaşanacağını bilirsiniz. Bu nedenle volatilite bekleyebiliriz. Yüzde 70 düzeyindeki artışları yüzde 20-30 arası düzeltme izleyecek” dedi.

Küresel hisse senetleri için en büyük riskin hisse ve tahvil ihraçları olduğunu belirten Mobius, “Yeni hisse alımları için yapılan satışlar fiyatları etkileyecek” diye konuştu.

Düzeltmenin bu yılın herhangi bir döneminde gelebileceğini vurgulayan Mobius, küresel düzeyde tüm piyasaları kastetiğini belirterek, “Düzeltmenin tamamı tek seferde olmayabilir, Örneğin yüzde 10 düşüşün ardından bir yüzde 5 artış, sonra bir yüzde 10 düşüş daha görülebilir” açıklaması yaptı.

Hükümetlerin krizden çıkış için yaptığı 2 trilyon dolarlık ekonomiyi canlandırma paketlerinin ardından MSCI Dünya Endeksi, 9 Mart tarihinden bu yana yüzde 54 yükseldi.

El-Arian: Boğa piyasası uzun sürmez

DÜNYANIN en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Company’nin (PIMCO) CEO’su Mohammed El-Arian, ABD’de hisselerde yaşanan boğa piyasasının uzun sürmeyeceğini öne sürdü. Cuma günü açıklanan verilerde ABD işsizlik oranının bir yıldır ilk kez düşmesinin ardından yaşanan yükselişi değerlendiren El-Arian, hisse piyasalarının ABD Merkez Bankası (Fed) programları ve teşvik paketleri gibi geçici ve tersine dönebilecek faktörlerin “turbo” etkisiyle yükseldiğini söyledi.

PIMCO CEO’su, ABD şirketlerinin kazanç beklentisini aşmasını da işçi çıkartmaları ve sermaye harcamalarını azaltmalarına bağladı.

El-Arian, “Henüz sürekli ve canlı bir düzelmeden bahsetmek için vakit erken. Kaldıraçlı borçlarda azalmanın gerekliliği ortadayken, istihdam yaratma görevini hükümetten sonra hangi özel sermaye kaleminin üstleneceği de belirsiz” dedi.

Mohammed El-Arian ayrıca PIMCO’nun aralarında ABD hisselerinin de bulunduğu bazı risk taşıyan varlıkların piyasa temel göstergelerine göre aşırı alındığı görüşünde olduğunu da kaydetti.

Korku endeksi Wall Street için düşüşü gösteriyor

Wall Street’de uzmanlar, S&P 500 Endeksi’nde 1930’lardan beri görülen en hızlı rallinin Eylül’de devam edemeyeceğini düşünüyor. Eylül ayı tarihte de ABD borsaları için en kötü ay. Uzmanlar, beklenen hisse dalgalanmalarının göstergesi olan ve korku endeksi olarak bilinin VIX Endeksi’nin gelecek beş hafta içinde yüzde 13 yükselmesini bekliyor. Bu, S&P’nin 21 yılın en büyük iki aylık düşüşünü yaşadığı Ağustos 2008’den beri görülen en büyük fark.

Endeksler son 5 yıldır yüzde 81 oranında ters yönde hareket ediyor. Endeks üzerindeki VIX vadeli kontratları yatırımcıların dalgalanmaların artmasını ve hisselerin geri çekilmesini beklediğini gösteriyor. S&P 500, 5 ayda yüzde 49 yükseldi.

Canlanma ‘kare kök’ şeklinde olacak

Omega Advisors Başkanı ve CEO’su Leon Cooperman, resesyonun sona erdiğini ve canlanmanın “kare kök” şeklinde olmasının beklendiğini söyledi. Kendisinin ekonomi için “ihtiyatlı bir iyimserlik” taşıdığını ifade eden Cooperman, işsizliğin ise uzun süre yüksek kalabileceği uyarısı yaptı. CEO, piyasaların yıl sonunda bir miktar daha yüksek olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Fed’in Ocak’ta faiz artırımına gideceği beklentisi yüzde 94

FED’İN Ocak ayında faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. CBOT’ta işlem gören Şubat vadeli FED faiz kontratları, Ocak ayında faizlerin yükseltilmesi olasılığını yüzde 94 ile fiyatlıyor. Şubat vadeli kontratlar, Cuma günü bir ara faiz artırımını yüzde 100 olarak fiyatlamışlar, günü ise yüzde 96 olasılık ile kapatmışlardı. CBOT’ta Şubat vadeli FED faiz kontratı 99.515 seviyesinden işlem görüyor. Cuma günü 99.51 seviyesinden kapanmıştı.

Konut fiyatlarının eskiye dönmesi yıllar sürecek

OPPENHEIMER stratejisti Brian Belski, konut piyasalarının bir dip oluşturmanın çok erken aşamalarında olduğunu belirterek, “Dip oluşturmak bir süreç, bir kereye mahsuz olay değil” diye konuştu. Belski, konut piyasasında deflasyonun en kötü döneminin geride bırakılmış olabileceğini ancak, konut fiyatlarının önceki tepenoktalarına dönmelerinin yıllar alacağını vurguladı.

S&P: ABD’de artan açık enflasyona neden olmayabilir

KREDİ derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s tarafından hazırlanan raporda, ABD’nin artan bütçe açığının enflasyona neden olacağı yorumlarının gerçeği yansıtmıyor olabileceği kaydedildi. Kuruluşun baş ekonomist David Wyss, “Artan kamu borcuna bakılarak enflasyonun olabileceği söyleniyor. Bu kesin değil” dedi.

Haberin Devamı