Gazete Vatan Logo

Bayram öncesi arabası olana kritik uyarı! 60 bin liralık masraf çıkartıyor

Kurban Bayramı'nın 9 güne çıkmasının ardından arabayla yol yapacak olan vatandaşlara kritik uyarı geldi. Oto tamircisi Musa İnan araçların, lastikleri, yağ ve su seviyesi, aydınlatması ve sileceklerine dikkat edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. İnan ayrıca sahte yağ konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Bayram öncesi arabası olana kritik uyarı! 60 bin liralık masraf çıkartıyor

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Kurban Bayramı resmi tatili için geri sayım başladı. 9 gün sürecek olan Kurban Bayramı tatili öncesi vatandaşlar yola çıkmaya hazırlanıyor. Bu noktada kullanılacak araçların bakımı hayati önem arz ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Oto tamircisi Musa İnan, vatandaşlara araç bakımı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bunun yanında İnan sahte motor yağı konusuna dikkat çekerek "Sahte veya ucuz motor yağı kullanan vatandaşlar 400 lira tasarruf etmek isterken 60 bin lira masrafa giriyor." şeklinde konuştu.

 ARABA İÇİN HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Bayram öncesi araç bakımlarının işinin ehli ustalara yaptırmaları gerektiğine vurgu yapan İnan, "Bayram öncesi yola çıkacak araçların, lastiklere, yağ ve su seviyesine, arabanın aydınlatması ve sileceklerine dikkat edilmesi gerekiyor." dedi. Araç bakımlarının neden yapılması gerektiğini tek tek anlatan İnan, "Vatandaşlarımızı araçlarını yetkili servislere ve işinin ehli ustalara götürmesini tavsiye ediyoruz. Araç bakımı dediğimiz zaman ilk olarak motor ve yürüyen aksamların bakımları yapılmalı. Motor bakımı için ustalarımız arabanın çipine erişerek motor açılmadan herhangi bir sorun olmadığını görebiliyor. Arabanını beynine bağlanılarak supap, süspansiyon ve piston gibi parçaların kontrolü sağlanıyor. Bunun yanında eğer gerekiyorsa filtre değişiklikleri, rot balans ayarı ve bir araba için hayati önem arz eden fren sistemlerine bakılıyor." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

LASTİKLERDE KURALA UYMAYANA CEZA VAR

Bayram öncesi bakımlarda lastiklerin kontrol edilmesinin dikkat çeken İnan, "Araçlarda kış lastiği uygulaması var ama yaz lastiği uygulaması gerçekleştirilmiyor. Kış lastiği uygulamasında araç sahiplerine kesilen cezalar vatandaşları bu konuda teşvik ediyor. Fakat yaz lastiği kontrolü gibi bir uygulama yok. Vatandaşların güvenli bir sürüş gerektirmeleri için 4 mevsim lastikleri tercih ediliyor. Burada dikta edilmesi gereken konular ise lastiğin 5 yıllık süreden daha kısa süre önce üretilmesidir. Çünkü lastikler hiç kullanılmasa bile yerinde durduğu zamanda deforme olabiliyor. Buda yol tutuşunu engelliyor. Bunun yanında lastiklerin diş derinliklerinin 3 mm’nin altında olmaması gerekiyor. Çünkü 3 mm’den daha az diş derinliğine sahip olan lastikler, yol tutuşu sağlama konusunda yeterince başarılı olamıyor. Ayrıca lastikler polisler tarafından kontrol edilirse 3 mm’den az diş derinliği olduğu için idari para cezasıyla da karşılaşılabiliyor." diye konuştu. 

Haberin Devamı

ŞEBEKE SİLECEK SULARI CAMI ÇİZİYOR

Silecek sularının da sürücüler için büyük önem arz ettiğinin altını çizen İnan şunları söyledi;

"Silecek suyu kullanırken dört mevsim silecek suları var. Bunların kullanılması daha iyi oluyor. Çünkü normal şebeke suları kullanıldığı camda çizikler meydana gelebiliyor. Bunun yanında kamp veya doğal ortamlara gidilecekse böcek karşıtı cam suları tercih edilebilir."

ANTİFİRİZ YAZ KIŞ ÖNEMLİ

Araç bakımı yapılırken kış veya yazın fark etmeksizin antifriz kullanılması gerektiğine vurgu yapan İnan, "Sürücüler eğer araçlarına kendileri kontrol edecekse motor sularına mutlaka antifriz eklemeleri gerekiyor. Çünkü antifriz sadece suyun donmasını önlemiyor ayrıcı yaz aylarından motorun hararet yapmasını da engelliyor. Değişiklikten önce mutlaka aracın kullanma kılavuzuna bakılması ve önerilen antifrizin kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde antifriz yeterince etkili olamayabiliyor. Antifriz kontrolleri de yetkili teknik servise gidildiğinde yapılıyor. Eğer aracın yeterince antifrizi yoksa ilave ediliyor." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

ESKİ AKÜ YARI YOLDA BURAKIR

Eski akünün vatandaşları yarı yolda buracağına dikkat çeken oto tamircisi İnan sözlerini şöyle sürdürdü;

"Aküler bilindiği üzere araçtaki elektriği sağlıyor. Hem motor çalıştırılırken hem de radyo gibi elektronik aksamların kullanılması için gereken enerjiyi veriyor. Ancak akülerinden bir ömürleri bulunuyor. Eğer aküde marşa basıldığında cılız ve kesik bir ses geliyorsa o durum akünün bitmeye yakın olduğunu gösteriyor.

Start-Stop Sistemi bulunan araçlarda ise genellikle gösterge paneline akü simgesi ekleniyor. Simge yanıyorsa akünün takviye edilmesi veya değiştirilmesi gerekiyor. Uzun yola çıkacakların akülerinin değiştirilmesi gerekiyor. Yoksa yolda kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar."

500 LİRA TASARRUF İÇİN 60 BİN MASRAF ÇIKARTIYOR

Araç bakımı yapılırken motor yağının kalitesinin çok önemli olduğunu belirten İnan, "Motor yağı motor parçaları arasındaki sürtünmeyi en az seviyeye getiriyor. Motorun çalışması için bu durum büyük önem arz ediyor. Vatandaşları bu noktada uyarmak istiyorum. Vatandaşlarımız 400-500 lira tasarruf etmek için internetten veya güvenli olmayan yerlerden motor yağları alıyor. Bu motor yağlarının kalitesinin düşük veya sahte olması araca çok büyük zarar veriyor. Vatandaşlar 500 lira tasarruf etmek isterken, motor parçalarının hasar görmesi sonucu 60 bin lira kadar masrafla karşılaşıyor. Vatandaşlarımız mutlaka motor yağı alırken fiş almalı ve aldıkları ürünün orijinal olduğunu teyit etmeli. Mutlaka bir sorun olduğunda hesap sorabilecekleri işletmeleri seçmeli" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı