Gazete Vatan Logo

Ali Sabancı: EasyJet olmaya bir fırt yakınız

Pegasus’un Başkanı Ali Sabancı, en önemli farklarını anlattı

Havayolu taşımacılığına suyun bile parayla satıldığı ancak biletlerin çok ucuz olduğu düşük maliyetli modeli getiren ve büyük gelir elde eden EasyJet’in modeline çok yaklaştıklarını anlatan Pegasus’un Başkanı Ali Sabancı, en önemli farklarını anlattı: EasyJet’in patronu masasını biriyle paylaşıyor, benimse odamda plazma TV bile var



Tarifeli seferlere başladığı son iki yılda yüzde 64 büyüyen Pegasus Havayolları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Türkiye’nin daha EasyJet’i yok. Ama biz bir fırt yakınız” dedi. Servisin yapılmadığı, suyun bile parayla satıldığı ancak bu sayede çok ucuz uçak bileti sunulan sistemin yaratıcısı EasyJet ile aynı modeli uygulayan Pegasus, yurtdışı tarifeli seferlerde 15 euro, yurtiçi tarifeli seferlerde 20 YTL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. Sabancı’nın şirketinin getirdiği rekabetle havacılık sektöründe fiyatlar yüzde 25 düşmüş durumda.

Uçakta 75 bin ürün sattı

Uçak içi ikramda yeni düzenlemeler yaptıklarına ve yemeği ücretli hale getirdiklerine değinen Sabancı, aylık ortalama 200 bin kişiyi misafir ettiklerini, Pegasus Flying Cafe’de aylık ortalama 75 bin adet ürün sattıklarını ifade etti. “Türkiye’de siz bir EasyJet olur musunuz?” şeklindeki soruya ise Sabancı, “Büyüyünce EasyJet olmak istiyoruz” yanıtını verdi.

EasyJet’in merkezini gezdiğini ve şirketin çok tasarruflu bir yapısı bulunduğunu anlatan Sabancı, “Biz ona kıyasla 5 milyar dolarlık şirketiz. Benim odamda plazma TV bile var. Onlarda ise abartı sıfır” dedi.

50 kuruşa şoför yanı

Ali Sabancı, kârlılık ile ilgili bir soru üzerine ise geçen yıl kâr edemediklerini, şimdi ise kâr elde ettiklerini söyledi. Ucuz bilet uygulamaları ve yemekten ücret alınmasına ilişkin olarak da Sabancı, “Yemekten para alınmasına pek itiraz eden olmuyor. Çünkü yiyen var, yemeyen var. Yemeyen de (Ben neden yiyenin parasını vereyim) diye düşünüyordur. Ancak suyu da 2 YTL’ye sattığımız için, örneğin 200 YTL ödeyen bir yolcu buna şaşırabiliyor. Fakat çok ucuz da bilet sattığımız için bu kendi içinde dengeleniyor. Bu işi yaparken hem 50 kuruş, hem şoför mahalli olmaz diye bir laf öğrendim” şeklinde konuştu.

Onur’la flört iyi gidiyor adını 1 ay içinde koyarız

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Onur Air ile görüşmelerinin mutlu sonla biteceğinin sinyalini verdi. Onur Air ile bir süredir görüştüklerini dile getiren Sabancı, “Bir ay içinde çocuğun ismini koyarız. Böyle bir şey olursa Avrupa ve Türkiye’den muazzam tepki alırız” dedi. Sabancı, şirket olarak konsolidasyona önem verdiklerini vurgulayarak, “Onur ile görüşmeler devam ediyor. Bu ya ticari işbirliği ya hisse devri ya da satın alma şeklinde olacak. Bir hesap yaptık, böyle bir şey olursa 3 yıl evvelki THY hacminde bir şirket oluruz” diye konuştu.

Havada İddaa bayiliği istedi

YIllIk reklam bütçelerinin 5.5 milyon euro olduğunu söyleyen Sabancı, şöyle devam etti: “Kabin kıyafetlerine reklam almaya çalıştık, kimse vermedi. Uçak dışına günlüğü 300 dolardan reklam almak istedik, yüksek geldi. Havada İddaa bayi olmak istedim, olmadı. Yurtdışında havada kazı-kazan bile satıyorlar.”

Esas Holding, Eren ile hastane zinciri kuracak

Alİ Sabancı toplantı sırasında “Çok muteber bir aile ile hastane zinciri kuracağız” açıklaması yaptı. Bu aile, Eros iç çamaşırı markasının yaratıcısı ve Lacoste’un Türkiye temsilcisi olan Eren’ler. Eren Holding ve Esas Holding’in kuracağı sağlık şirketinin ismi de, holdinglerin isminden hareketle Eres Sağlık Hizmetleri oldu. 640 bin YTL sermayeli şirketin yönetim kurulunda Emine Kamışlı, Ahmet Hilmi Eren, Hüseyin Çağatay Özüdoğru, Kaan Korkmaz ve Murat Dayanıklı görev yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Emine Kamışlı, Başkan Yardımcısı ise Ahmet Hilmi Eren.

Haberin Devamı