Gazete Vatan Logo

500 büyüğün tamamı 1 elmanın yarısı olamadı

İSO 500’ün tamamının kârını üçe katladı

ABD’li teknoloji devi Apple’ın kârı, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları olan İSO 500’ün tamamının kârını üçe katladı

Türkiye’nin en büyük şirketleri, teknoloji devi Apple’ın yanına yaklaşamadı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından önceki gün açıklanan ‘500 Büyük Sanayi Kuruluşu’, 1 elmanın yarısı kadar bile etmedi. Apple, 2012 yılında 157.5 milyar dolarlık satış ve 41 milyar dolarlık net kâra ulaştı. İSO 500 ise geçen yıl 353.7 milyar lira (196.5 milyar dolar) satış gelirine, 24.2 milyar lira (13.4 milyar dolar) da net kâr elde etti. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri ile Apple’ı kıyasladığımızda, aradaki derin uçurum ortaya çıktı. Tek bir şirketin net kârı, İSO 500’ü üçe katladı.

Satış gelirinde geçtiler

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu, Apple’ı ancak satış gelirlerinde geçebildi. iPod, iPhone, iPad gibi devrim niteliğindeki ürünleri yaratan Apple’ın karlılığı, hükümetin her fırsatta dile getirdiği ‘Her alanda yerli marka yaratalım, tüm dünyaya katma değerli ürünler satarak ihracatımızı 2023’te 500 milyar dolara çıkaralım’ isteğini hatırlattı...

Apple’ın 2013 mali yılı üçüncü çeyreği performansı da beklentileri aştı. ABD’deki iPhone satışlarında görülen yüzde 51’lik artışla, şirketin toplam satışları analist beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Apple bu dönemde 26 milyon seviyesindeki beklentinin üzerinde 31.2 milyon adet iPhone, 14.6 milyon adet de iPad satışı gerçekleştirdi. Apple’ın satış geliri 35.3 milyar dolara ulaştı. Şirket hisse başına 7.47 dolar kâr elde etti. Beklentiler 7.30 dolardı. Ancak Apple, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre karının yüzde 22 azaldığını açıkladı.

Sürprizler Ekim’de geliyor

Danışmanlık şirketi Piper Jaffray’in analistlerinden Gene Munster, Apple yatırımcılarının yeni ürün lansmanlarını takip etmeye devam etmesini, yılın geri kalanında Apple’dan yeni ürünler gelebileceğini ifade etti.

İyi günleri olmuştu

Piper Jaffray’in ünlü analisti Munster, “Apple’ın daha iyi günleri olmuştu. Şirket için daha birçok fırsat var. Apple’ın üst düzey yöneticileri de yeni ürünlerin sonbahar aylarında geleceğini, detaylar için Ekim ayının beklenmesi gerektiğini ifade etti” dedi.

Hisseleri %5 prim yaptı

Ocak’tan bu yana yüzde 20 düşüş kaydeden Apple hisseleri, önceki gün borsa kapanışının ardından açıklanan çeyreklik sonuçların ardından kapanış sonrası işlemlerde yüzde 5 değer kazandı. Finansal danışmanlık şirketi Cross Research Analisti Shannon Cross, “iPhone satışları şirkete yönelik ilginin azalmasından endişe eden yatırımcıları rahatlatmalı. Hisselerin yükselmesinin nedeni de bu. Bu çeyrek için beklentilerin zaten yüksek değildi” diye konuştu.

Haberin Devamı