Gazete Vatan Logo

15 gence ‘İlk Fırsat’

Esas Sosyal’in ilk programı olan ‘İlk Fırsat’ üniversiteden yeni mezun 15 gencin STK’larda istihdam edilmesi ve bu gençlere 1 yıl 2 bin TL maaş ödenmesi hedefiyle geçen yıl yola çıktı. 500’e yakın başvuru arasından seçilen 15 genç 9 sivil toplum kuruluşunda çalışmaya başladı.

15 gence ‘İlk Fırsat’

Şevket Sabancı ve Ailesi tarafından kurulan Esas Grubu, sosyal sorumluluk çalışmaları için ‘Esas Sosyal’i geçen yıl hayata geçirdi. Türkiye’nin sorunlarını ve toplumun ihtiyaçlarını anlamayı, farkındalık yaratmayı ve çözümler üretmeyi hedefleyen Esas Sosyal, önümüzdeki 5 yılda 20 milyon TL olan bütçesini “gençler ve istihdam” konusundaki programlara ayıracağını açıkladı.

Üniversite mezunlarında işsizlik oranının yüzde 28.3’e ulaşması üzerine bu konuya odaklanmayı seçen Esas Sosyal’in ilk programı olan “İlk Fırsat” üniversiteden yeni mezun 15 gencin STK’larda istihdam edilmesini destekleme ve bu gençlere 12 ay 2 bin TL maaş ödeme hedefiyle yola çıktı.

Projenin tanıtımından sonra 500’e yakın aday arasından seçilen 15 genç ‘İlk Fırsat’ için seçildi ve 9 sivil toplum kuruluşunda çalışmaya başladı. Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, önceki akşam “İlk Fırsat”ı yakalayan 15 genci tanıttı. Kamışlı, buluşmada Ipsos’un yaptığı araştırmadan bazı verilere dikkat çekti:

Hedefimiz büyütmek

Haberin Devamı

“Üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 28.3... 6 aydan fazla işsiz kalan üniversite mezunlarının oranı yüzde 49. Eğitip umut pompalıyoruz. İşsiz kalınca hayalleri kırılıyor, bu da bizi aşağı çekiyor. Ortalama 13 ay işsiz kalan gençler ve ailelerinin yüzde 90’ı moralsiz ve geleceğe kaygılı bakıyor. STK’larda deneyim kazanmak gençlerin ufkunu açabiliyor. 15 genç, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Darüşşafaka Cemiyeti, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), TEMA, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda (TOG), Genç Hayat Vakfı ve Hayata Destek Derneği’nde 1 yıl çalışacak. Aylık 2 bin TL maaşlarını Esas Sosyal verecek. Biz, ‘İlk Fırsat’ platformunu kurduk. Elimizden geldiğince büyüteceğiz. Platforma başka destek verenler olacağını düşünüyoruz. Bunun için ‘İlk Fırsat’ın önünden Esas Sosyal’i çıkarabiliriz.”

İş kapısı açıyor

Eylül 2015 itibarıyla ön hazırlık çalışmaları başlayan “İlk Fırsat” programı gençlerden yoğun ilgi gördü, tümü programa dahil olabilen 30 üniversiteden olmak üzere toplam 44 ilden 467 başvuru alındı. İlk Fırsat kapsamında işbirliği yapılan 9 STK tarafından seçilen 15 genç, programın pilot yılı seçilen 2016 yılının Ocak ayında iş başı yaptı. Tanıtıma katılan Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, “Bu proje hem STK’ları destekliyor, hem de gençlere ilk iş kapısını açıyor” derken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “İlk Fırsat”la 2 personel kazandıklarını belirtti. Ataç, “Bizim için önemli destek oldu. 15 üniversite mezunu gencin yüzü ‘İlk Fırsat’la güldü” diye konuştu.

Haberin Devamı