Gazete Vatan Logo

Eğitimde karar günü

19. Milli Eğitim Şurası bugün yapılacak Genel Kurul toplantısıyla sona erecek. Genel Kurul’da ilkokul birinci sınıftan itibaren zorunlu din dersi ve liselerde zorunlu Osmanlıca dersi gibi tartışılan birçok konu oylanacak.

Milli Eğitim Şurası, ‘danışma kurulu’ olarak Türkiye’nin milli eğitim politikasını belirlemede nemli bir yere sahip. Şurada görüşülüp karar altına alınan konular Milli Eğitim Bakanlığı’na tavsiye kararı olarak sunuluyor. Bu tavsiye kararlarının büyük çoğunluğu milli eğitim politikası olarak yaşama geçiriliyor. Daha önce yapılan şuralarda benimsenen ‘katsayı farkının kaldırılması’ ve 4+4+4 gibi kararlar uygulamaya geçmişti.

Atılma geri dönüyor

Şurada benimsenen kararlara göre disiplin yönetmeliğinde cezalar daha da ağırlaştırılarak, okuldan uzaklaştırma ve atılma cezaları yeniden uygulanmaya başlayacak. Riskli öğrenciler açık liseye yönlendirilecek. Sendikal etkinlikler okul ve ders saatleri içinde yapılamayacak.

‘Bana doğru gelmiyor’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün akşam Habertürk yayınında şurayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Şuranın gündemi sansasyonel tartışmalarla bulandırılmaya çalışıldı. Şurada alınan kararlar tavsiye kararıdır” diyen Avcı şöyle dedi:
Alkolle tanışma riski
“Turizm liselerinde içki sunumu dersinin kaldırılması önerisi dersin çocukları alkole yönlendirme riski olabilir, çocuklar alkolle tanışır mı endişesiylegetirildi. Bu ders verilecekse yasal düzenleme yapılmalı. Osmanlıca dersi sosyal bilimler liselerinde zorunlu, diğer liselerde seçmeli. Önerim seçmeli olarak kalması. Karma eğitime son verilmesi gündemimizde değil. Karma eğitim zorunlu değil. Zorunlu din dersi lise ve ortaokullarda tartışma konusuyken ilkokullarda da gündeme gelmesi bana doğru gelmiyor.”

Haberin Devamı

Dört ana başlık

Antalya’da 2 - 6 Aralık arası toplanan 19. Millî Eğitim Şûrası’nda da gündem konuları dört ana başlıkta toplandı: Öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri, öğretmen niteliğinin artırılması, eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması ve okul güvenliği. Dört gün boyunca şurada birçok tartışmalı konu ele alındı. Bugünse alt komisyonlardan öneri olarak gelen birçok konu karara bağlanacak. Şura Genel Kurulu’nda yapılacak oylamayla belirlenecek tartışmalı konular şöyle:

Haberin Devamı

‘Değerler’ eğitimi

- ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’ komisyonunda, liselerde Osmanlı Türkçesi dersinin zorunlu olması önerildi ve oy çokluğuyla kabul edildi.
- Anaokullarında ‘değerler eğitimi’ verilmesi kabul gören öneriler arasında.
- İlkokuldan sonra hafız olmak isteyen öğrencilere tanınan 1 yıl muafiyet hakkı iki yıla uzatıldı.
- İlkokul 4. sınıftan itibaren zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokulun ilk 3 yılında da zorunlu olarak okutulması önerisi komisyonda kabul edildi.
- Kutlu Doğum Haftası, muharrem ayı ve Aşure Günü’nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması benimsendi.
Ders saati düşürülecek
- Ortaokullardaki 35 saatlik ders süresinin 30’a düşürülmesi benimsendi.
- 29 saat olan zorunlu ders süresi 25’e indi.
- Teneffüs süreleri uzatılacak, okullara giriş-çıkış saatleri değişecek.
- İlkokullarda haftada 30 saat ders, bunun 5 saatinin seçmeli sosyal etkinlikler ve etüt dersi olarak kullanılması önerisi de geçti.
İnsan hakları dersi kalkıyor
- Şu an 4. sınıfta 2 saat olan insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi kaldırılıp bu konuların sosyal bilgiler dersinde verilecek.
- Rehberlik ve kariyer planlamanın da ‘serbest etkinlik’ kapsamında yapılması önerildi.
- İlkokullardaki ‘Oyun ve Fiziki Etkinlikler’ dersiyle ortaokullardaki ‘Beden Eğitimi ve Spor’ dersinin ismi ‘Beden Eğitimi ve Oyun’ olarak değiştirilecek.
- Liselerdeki T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi içeriğinin bilimsel, arşiv bilgi ve belgeleri ışığında objektif olarak yeniden düzenlenmesi kabul edildi.
Kürt ve Süryani masalları
- Almanya’da yaşayan yazar Yücel Feyzioğlu’nun kabul edilen önerisine göre Kürt ve Süryani masallarının da aralarında olduğu Mezopotamya masalları anaokulu ve ilkokullarda Türkçe olarak öğretilebilecek. Masalların yayınlandığı kitaplar 100 Temel Eser arasına da girebilecek.

Haberin Devamı