Gazete Vatan Logo

Vasvar Antlaşması Özeti Ve Önemi... Vasvar Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan antlaşma Vasvar Antlaşması olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu iki ülke arasında yapılmış olan bir Barış Antlaşması olarak da ifade edilir. Böylece bu antlaşma 1663 ile 1664 yılları arasında Osmanlı İmparatoru ile Avusturya arasında yapılan savaşı da sona erdirmiştir. Özellikle yapılan bu antlaşma sayesinde her iki taraf da bir süre kendini toplama, güçlenme ve dinlenme imkanı da buldu. Çünkü karşılıklı olarak saldırmazlık maddesi bu antlaşma içerisinde yer almaktadır.

Vasvar Antlaşması Özeti Ve Önemi... Vasvar Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Vasvar Antlaşması Özeti ve Önemi

Kısaca 1664 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında yapılan savaşın bitmesini sağlayan bir antlaşma olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bir Barış Antlaşması olarak öne çıkan Vasvar Antlaşması, her iki tarafında yararına olacak konularda mutabık kalarak gerçekleşmiştir. Ancak bu durumun daha çok Osmanlı İmparatorluğu açısından yararlı şekilde öne çıktığını söylemek mümkündür.

Zira özellikle savaş sonu yapılan bu antlaşma ile beraber Avusturya imparatorluğu Osmanlı İmparatorluğuna savaş tazminatı ödemiştir. Zaten bu da savaşın ve antlaşmanın Osmanlı İmparatoru lehine gerçekleştiğini göstermiş oluyor.

Her iki tarafında birbirine çete ve topraklarına akım faaliyetlerinde bulunmayacağına dair durum da önemli yer taşıyor. Barışın bir belirtisi olarak ise her iki taraf birbirlerine 200.000 kara kuruş değerinde hediyeler göndermiştir. Böylesi önemli yanları eşliğinde dönemin büyük antlaşmaları içerisinde gelir.

Vasvar Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Tam tarihi açısından ele alındığında Vasvar Antlaşması 10 Ağustos 1664 yılında yapılmıştır. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya arşidüklüğü arasında gerçekleşmiştir. Yapılan barış antlaşması neticesinde ise Osmanlı ile Avusturya arasındaki savaş sona ermiştir. Daha çok Osmanlı İmparatorluğu lehine gerçekleşmiş bir antlaşma olmasının yanı sıra, Avusturya İçinde önemli etkileri bulunur. Bu bağlamda yapılan antlaşma ile birlikte maddeler şu şekilde öne çıkar;

Haberin Devamı

- Osmanlı İmparatorluğu, Erdel kralının Avusturya saldırmasını önleyecek.

- Her iki taraf için barış antlaşması süresince topraklara Akın ve çete faaliyetleri gerçekleşmeyecek.

- Avusturya, Osmanlı İmparatorluğuna savaş tazminatı ödeyecek.

- Barış'ın belirtisi amaçlı her iki taraf birbirlerine 200.000 kara kuruş değerinde hediyeler yollayacak.

- Antlaşma 20 yıl boyunca devam edecek.

- Anlaşma hükümdarlar tarafından onay yayınlanıncaya kadar Osmanlı askeri açıdan harekat konusunda serbest kalacak.

Bu gibi önemli maddeleri ile birlikte 1664 yılında yapılmış büyük barış antlaşmaları içerisinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

Vasvar Antlaşması Kimler Arasında Yapılmıştır?

10 Ağustos 1664 yılında gerçekleştirilen Vasfar Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya'ya arşidüklüğü arasında gerçekleşmiştir. Özellikle yaklaşık olarak 1 yıl boyunca devam eden savaşın ardından 1664 yılında bu Barış Antlaşması yapılmıştır. Her iki tarafında lehine olacak maddeleri bulunmasının yanı sıra, daha çok Osmanlı İmparatorluğu lehine bir antlaşmadır. Bu da savaşı Osmanlı İmparatorluğu'nun kazandığı anlamına gelir. Dönemin en önemli antlaşmalarından biri olarak ön plana çıkar.