Gazete Vatan Logo

Ukrayna Bayrağı Anlamı Nedir? Ukrayna Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Dünyadaki en büyük 46. ülke olan Ukrayna Avrupa'daki en geniş ikinci ülke olma özelliğine sahiptir.

Ukrayna Bayrağı Anlamı Nedir? Ukrayna Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Ukrayna Bayrağı Anlamı Nedir?

Ukrayna, gelişmiş bir ülke olarak karşımıza çıkar. Diğer ülkelerin bayraklarına göre daha farklı anlamlara sahip olan ülkenin ilk ulusal bayrağı 1918 senesinde kabul edilmiştir. Bugünkü bayrağı 1991 senesinde kullanmaya başlamış olan ülkenin bayrağındaki ilk anlam milliyetçiliktir.

Ukrayna bayrağının anlamları arasında elverişli topraklara sahip olması, refah düzeyinin yüksek olması ve daima yükselme arzusu içinde bulunması vardır. İki dikdörtgenin birleşmesi ile oluşmuş olan bayrak dikdörtgen yatay şeklinde ve birleşiktir.

Bayrakta herhangi bir amblem ya da arma yoktur. Üstte mavi renk, altta ise sarı renk yer alır. Ukrayna bayrağındaki mavi renk ile geniş ve uçsuz bucaksız olan gökyüzü temsil edilmektedir. Alt kısımda bulunan sarı renk ise buğday tarlalarını ve verimli toprakları temsil eder. 

Ukrayna Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Ukrayna bayrağı Ukrayna devleti tarafından kullanılmakta olan resmi ulusal bayraktır. İki eşit yatay şeritten oluşan bayrağın üstteki rengi mavi, alttaki rengi ise sarıdır. Bayraktaki sarı renk ile ülkenin verimli toprakları, tarıma elverişli olması ve buğday tarlaları sembolize edilmektedir.

Haberin Devamı

Ukrayna bayrağının üst kısmında bulunan mavi renk hem gökyüzünü hem de barışı temsil etmesi için tercih edilmiştir. Ukrayna'da 2004 senesi itibari ile 23 Ağustos günlerinde ulusal bayrak günü kutlanmaktadır. İlk olarak 1918 senesinde kullanılmaya başlanan resmi bayrak günümüzdeki halini 2006 senesinde almıştır.

Ukrayna Nerede?

Ukrayna Doğu Avrupa'da konumlanmış bir ülkedir. Coğrafi olarak Doğu Avrupa'nın güneybatı kısmında yer alan ülkenin en yüksek zirvesi Hoverla dağıdır. 603.628 kilometrekarelik yüz ölçümü ve 2782 kilometre kıyı şeridine sahip olan ülke dünyadaki 42., Avrupa'daki 2. en büyük ülkedir. Ortalama 45 milyon nüfusa sahip olan ülkede 130 etnik grup yaşadığı tahmin edilmektedir.

Ukrayna'nın çevresindeki ülkeler arasında Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya, Belarus ve Rusya vardır. Avrupa kıtasında bulunan bir ülke olduğundan kuzey yarım kürede yer almaktadır. Ukrayna'nın konumu itibari ile ülkede yazlar sıcak geçerken kışlar genellikle soğuk ve karlı olur.

Haberin Devamı

Ukrayna Gezilecek Yerler

Potemkin merdivenleri, Odessa: Avrupa'daki en ünlü merdivenler arasında yer alan Potemkin merdivenleri 1837 ile 1841 yılları arasında inşa edilmiştir. Ülkenin sembolü olarak görülen bu merdivenler 192 basamaktan oluşur. Başından ya da sonundan bakıldığında aradaki basamakların görülmüyor oluşu bu merdivenlerin ünlü olmasına neden olmuştu

Ukrayna ulusal tarih müzesi: Vladimirska caddesinde bulunan bu müze Kiev şehrinde yer almaktadır. Ülkedeki en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan tarih müzesi 1904 senesinden beri ziyarete açıktır.

Ukrayna ulusal sanat müzesi: 1898 senesinde Kiev'de açılmış olan bu müze ülkenin önemli başyapıtlarına ev sahipliği yapmaktadır. Müzeyi pazartesi ve salı harici her gün ziyaret etmek mümkündür.