Gazete Vatan Logo

Plato Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'deki Platolar, Çeşitleri Ve Özellikleri

Pek çok farklı amaç altında günümüzde kullanılan platolar, özellikle tarımsal açıdan büyük öneme sahiptir. Elbette aynı zamanda değişik amaçlar doğrultusunda değerlendirilen doğal yapılar olduğunu söylemek mümkündür. Plato aynı zamanda yayla olarak da ifade edilir ve kırsal alanlarda çok fazla bulunur. Böylece hayvancılık başta olmak üzere birçok değişik amaç doğrultusunda insanlar tarafından kullanılır. Bu yönüyle Türkiye'nin doğu bölgelerinde çok fazla olması ile beraber, ülkenin dört bir tarafında da yaygın doğal alanlardır.

Plato Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'deki Platolar, Çeşitleri Ve Özellikleri

Plato Nedir?

Bir bölgede yer alan ve çevresindeki bölgenin yükseklik bakımından üzerinde bulunan düz alanlar Plato olarak ifade edilir. Çevredeki araziden yükselen ve aynı zamanda düz bir arazi oluşturan Yayla alanları şeklinde anlatmak mümkündür. Aynı zamanda bir veya daha fazla kısmı tepeler ile kayalıklara sahiptir.

Bu doğrultuda sadece hayvancılık değil aynı zamanda çadır kurarak konaklama konusunda da yine mevsimsel olarak değişik amaçlarda değerlendirildiğini söylemek mümkün olur. Ülkenin birçok farklı yerinde ve kırsal bölgelerde çok fazla kullanılan bir doğal alandır.

Plato Nasıl Oluşur? 

Akarsular yüzyıllar ve hatta bin yıllar içerisinde derin yarıklar ortaya çıkarır. Bu derin yarıkların dışında kalan ve etkilenmeyen alanlar ise yüksek bir bölge oluştur. Böylece yüksekte kalan doğal alanlar ise Plato olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu Plato alanları tepe bölgesinde değil geniş bir düzlük oluşturur. Böylece bu yeryüzü şekilleri ayrıca Yayla olarak da ifade edilmektedir.

Bazıları tam düz bir alan meydana getirirken bazıları ise hafif eğimli bölgeler olarak ön plana çıkabilir. Akarsular ile beraber oluşan yarıkların içerisine girmeyerek bir yükseklik oluşturmaları eşliğinde, günümüzde farklı yükseklikler üzerinden platolar yer almaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye'deki Platolar

Türkiye'nin bütün farklı bölgelerinde kendi isimleri doğrultusunda bilinen ve farklı amaçlar altında kullanılan çok önemli platolar bulunmaktadır.

- Obruk Platosu

- Cihanbeyli Platosu 

- Haymana Platosu

- Yazılıkaya Platosu

- Bozok Platosu

- Uzunyayla Platosu

Bu şekilde Karadeniz, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu ile Doğu Anadolu gibi bütün farklı bölgelerde Plato çeşitleri bulunmaktadır.

Türkiye'deki Plato Çeşitleri ve Özellikleri

Türkiye'deki Plato çeşitleri farklı yükseklikler ve tepedeki düzlükleri bakımından değişik boyutlar üzerinden ele alınır. Bu bağlamda bazıları eğimli bazıları tam düz olması ile beraber metrekare bakımından da alanlar değişkenlik gösterebilir.

Özellikleri açısından ise rakım bakımından yüksek alanlar olarak ifade edilir. Hayvancılık başta olmak üzere konaklama ile beraber değişik amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Bunlar içerisinde tarım da yer alır.

Haberin Devamı