Gazete Vatan Logo

Pedoloji Nedir, Neyi İnceler? Pedaloji Tdk Sözlük Anlamı...

Yeryüzü şekillerini ve toprak yapısını incele konusunda öne çıkan en önemli bilim alanları içerisinde Pedoloji gelmektedir. Aynı zamanda toprak bilimi olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür. Günümüzde coğrafi açıdan dünyanın birçok farklı bölgesinde, bu konuda çalışan bilim insanları toprağı ele almakta ve incelemektedir.

Pedoloji Nedir, Neyi İnceler? Pedaloji Tdk Sözlük Anlamı...

Veri analizi, oluşum ve dağılım ile beraber daha birçok yapı altında ele almak suretiyle inceleme gerçekleştirmektedir. Dünyanın birçok farklı ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de Pedoloji ile ilgilenen önemli bilim insanları bulunmaktadır.

Pedoloji Nedir?

Pedoloji Türkçe üzerinden ele alındığında toprak bilimi olarak ifade edilmektedir. Toprağın yapısı, oluşumu, dağılışı ve benzeri unsurları inceleyen, fiziksel ve kimyasal ile biyolojik olayların sonuçlarını inceleyen bilim dalı olarak değerlendirilmektedir. Bu yönüyle ele alındığında Pedoloji günümüzde büyük bir öneme sahiptir.

Çünkü sadece yeryüzü şekillerini ve toprağı incelemek değil, aynı zamanda tarımı geliştirme noktasında da oldukça önemli yer taşır. Toprağın oluşumundan başlamak suretiyle tüm detaylarını ele alarak inceleyen bir bilim alanıdır. Aynı zamanda dünyanın yaşı ve benzeri pek çok hususu da ortaya çıkarma özelliğine sahip bir bilim alanı olarak değerlendirilir.

Pedoloji Neyi İnceler?

Pedoloji toprağı ele almak suretiyle detaylı bir şekilde inceleyen bilim dalıdır. Özellikle toprağın oluşumu, dağılışı ile birlikte yapısını detaylı bir biçimde inceler. Bu incelemeye ise fiziksel ve kimyasal ile biyolojik açıdan farklı bölümlere ayırmak suretiyle gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Aynı zamanda bu ayrıştırmayı gerçekleştirdikten sonra, amacı uygun olarak değişik yerlerde kullanmaktadır. Sonuçta toprağın yapısını ve detaylı sürecini inceleyerek sonucunu ortaya çıkarmak, tarım başta olmak üzere pek çok amaç altında önemli faydaları getirmektedir.

Pedoloji TDK Sözlük Anlamı

Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında Pedoloji aynı zamanda toprak bilimi şeklinde anlatılmaktadır. Kendi içerisinde özel bir bilim dalı olmasının yanı sıra, bu konuda günümüzde çalışan birçok önemli bilim insanı bulunmaktadır.

Toprağı bütünüyle ele alarak oluşumunu ve yapısını incelemek suretiyle dünya çapındaki dağılışını konu alır. Elde ettiği veriler kapsamında inceleme ve analiz gerçekleştirerek, toprakların türlerini de ortaya çıkarma özelliğine sahiptir.

Haberin Devamı

Pedoloji İlk Ne Zaman Kurulmuştur?

Yapan nehirlerde aşınmış toprakları ikiye ayrılmak suretiyle 1855 yılında Pedoloji ortaya çıkmıştır. Bunu yapan kişi ise aynı zamanda pedoloji'nin kurucusu ‘Fallou’ Şimdi bir bilim insanıdır. Toprakları bu dönem kayaların ayrışma ürünü olarak ele almıştır. Daha sonra ise gerçekleştirilen çalışmalar ve incelemeler doğrultusunda toprağın tam yapısı ve tüm süreci etkin biçimde ortaya çıkarılmıştır.