Gazete Vatan Logo

Pasarofça Antlaşması Özeti Ve Önemi... Pasarofça Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Osmanlı Devleti'nin dünya siyasetinde uzun yıllar etkin bir rol oynamış olduğu bilinir. Tabi bu yüzden devletin sıkça antlaşmalar imza attığı görülmüştür. Bazı antlaşmalar Osmanlı Devleti'nin yararına olurken bazıları ise zararına olmuştur. Tarihe baktığımız zaman Osmanlı'nın imzaladığı antlaşmalar arasında Pasarofça'da bulunur. Pasarofça Antlaşması'nın Osmanlı açısından olumsuz sonuçlar doğurmuş olduğunu söyleyebiliriz.

Pasarofça Antlaşması Özeti Ve Önemi... Pasarofça Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Pasarofça Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır? 

Osmanlı Devleti'nin taraf olarak yer aldığı bu antlaşma Venedik ve Avusturya ile imzalanmıştır. Sırbistan’ın Pasarofça kasabasında imza altına alındığı bilinmektedir. Ayrıca 5 Haziran 1718 günü başlayan görüşmeler 21 Temmuz tarihine kadar sürmüştür. Bunun neticesinde antlaşma yapılmıştır. 

Pasarofça Antlaşması Özeti ve Önemi 

1715 yılında Osmanlı Devleti Mora yarımadasını alınca Avusturya ile arası açılmıştır. Uzun süre yaşanan savaşlarda ise Osmanlı Devleti ağır kayıplar yaşamıştır. Yıpranma devam ettiği için antlaşma yapılması fikri ortaya çıkmıştır. Bu sürece Venedik'te dahil olunca antlaşma yapmak kaçınılmaz olmuştur. 

5 Haziran 1718’de taraflar arasında görüşmeler başlamış. Görüşme uzun sürdüğü için tarihler 21 Temmuz’a gelmiştir. Bunun yanında Avusturya süreç boyunca oldukça ağır taleplerde bulunmuştur. Tabi Osmanlı Devleti bunları kabul etmemiştir.

Bu arada Venedik'te Osmanlı ile barış görüşmelerine başlamıştır. Fakat Osmanlı Devleti ilk başta bunları da kabul etmemiş. Görüşmelerin uzamasının ardından taraflar 21 Temmuz 1718'de antlaşmaya varmışlardır. 

Haberin Devamı

Pasarofça Antlaşması toprak kazanmak amacıyla yapılmak istense de kayıpla sona ermiştir. Buda antlaşmanın önemini ortaya koyan bir sonuçtur. 

Pasarofça Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Pasarofça Antlaşması'nın tarihi kayıtlara 21 Temmuz 1718 olarak geçmiştir. Antlaşmanın ismi ise Sırbistan’ın Pasarofça kasabasından gelmektedir. Antlaşma taraflar arasında Pasarofça'da yapılmıştır. 

Maddeleri:

- Mora Yarımadası'nın Osmanlı Devleti'nde kalacağı belirlenmiş. 

- Banat, Belgrad, Kuzey Sırbistan, Tamışvar, Semendire ve Eflak bölgelerinin Batı kısmı Avusturya'ya geçecek. 

- Arnavutluk ve Dalmaçya kıyıları Venedik’in olacak.

Bu maddelere göre anlaşan tarafların karşılıklı saldırıları da son bulmuştur. Ayrıca Avusturya’nın Osmanlı Devleti'nde konsolosluk açacak kararı çıkmıştır. 

Pasarofça Antlaşmasının Sonuçları

Her antlaşmanın maddeleri kadar sonuçları da büyük bir önem arz etmektedir. Bunun için Pasarofça Antlaşması içinde sonuçlar büyük bir öneme sahiptir. Buna göre antlaşmanın maddelerine baktığımız zaman Osmanlı için kayıp olduğu görülmektedir. Çünkü Osmanlı Devleti bu antlaşma sonucunda önemli toprak kayıpları yaşamıştır.

Haberin Devamı

Osmanlı Devleti, Pasarofça Antlaşması sürecine aslında toprak kazanmak amacıyla girmişti. Ancak birkaç konuda Osmanlı Devleti'nin yine de kazanç elde ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle Osmanlı ile Venedik ve Avusturya arasında karşılıklı saldırıların durması sağlanmıştır. Pasarofça Antlaşması'nın sonuçlarını şöyle sıralayabiliriz;

- Osmanlı açısından toprak kaybı yaşanmıştır. 

- Osmanlı ile Venedik ve Avusturya arasında barış süreci başlamış. 

- Avusturya'nın Balkanlar'a gitmesi için zemin hazırlanmış. Çünkü Belgrad bu antlaşma neticesinde Avusturya'nın eline geçmiştir. 

- Balkan Devletleri arasında olan güç orantıları değişime uğramıştır. 

- Gerileme döneminde olan Osmanlı daha zor bir sürece adım atmıştır.